Burgervlotbrug meerdere weken dicht
BURGERVLOTBRUG – De vlotbrug bij Burgervlotbrug is zeker weken niet te gebruiken voor verkeer. Een veel te zwaar voertuig heeft woensdagmorgen flinke schade aangericht.
De balansarm van de brug is verbogen. De schade aan de vlotbrug is dermate groot dat de verwachting is dat deze meerdere weken gestremd zal zijn voor gemotoriseerd wegverkeer.
De provincie verwacht dat donderdag in de loop van de dag scheepvaartverkeer de brug weer kan passeren. Voor het fietsers, bromfietsers en voetgangers wordt vanaf donderdag een pontje ingezet.
De pont vaart maandag tot en met zaterdag van 6.30 tot 21.00 uur en zondag van 9.00 tot 21.00 uur. De eerste periode wordt een noodpontje met een lagere capaciteit gebruikt. De pont met een grotere capaciteit heeft een langere aanvaartijd. Zodra deze pont gearriveerd is, vervangt deze het noodpontje.
Zie ook:Â Vlotbrug bij Burgervlotbrug weer kapot
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
Het gaat wel erg vaak mis met te zware voertuigen op de vlotbruggen in de Noordkop. Kost iedere keer een vermogen, met heel veel overlast. Kunnen voertuigen niet door middel van sensoren in het wegdek gewogen worden, zodat er bij overgewicht een snoeihard alarm met waarschuwingslichten afgaat nog voordat ze de brug oprijden? Een soort weegbrug, zegmaar.
Effe Googelen…
Aha. Ik lees dat de BAM in opdracht van Rijkswaterstaat weegsystemen heeft toegepast in het wegdek (weegdek, haha) van snelwegen. Het systeem heet “Weigh-in-Motion” (WiM). Zou een eenvoudiger WiM-systeem onze vlotbruggen dan niet kunnen helpen beschermen?
Zie: https://www.baminfra.nl/wij-bieden/verkeerstechniek/dynamisch-verkeersmanagement/weigh-in-motion
Als je alle uren die nodig zijn voor de provinciale beeldschermkijkers, het herstel op korte termijn, de reparatie op lange termijn, inzet van de fietserspont, het omrijden, het omvaren voor schepen en vaartiigen, de ongemak, etc bij elkaar optelt kun je zo voor elke brug een brugwachter aanstellen. Dan kan in de loze uren enig onderhoud plaatsvinden. Ook kan de brug langer haar werk doen.
Deze bijzondere bruggen zijn uniek in Nederland en dus is behoud noodzaak.
Een vaste brug moet hier beweegbaar zijn voor de scheepvaart. Dat is allemaal veel te duur.
Vlotbruggen hebben zeer specifiek onderhoud nodig. Heel veel contract partijen zeggen het wel te kunnen maar kunnen het werk niet. Ze weten het niet.
Gewichten van veel meer als toegestaan zorgen voor verbuigingen van de vlotbrug constructie. Het repareren is heel specifiek.
Die vrachtwagen met kraan was natuurlijk veel te zwaar en dus heel veel schade en kapotte onderdelen.
De duur van reparatie is veel te lang en had voorkomen kunnen worden door bemensing van de vlotbrug zoals in het verleden.
Wat een oelewapper, ongelofelijk dat je gewoon zo een zware wagen eroverheen durft te douwen