Bruinvissen de dupe van jarenlang opvangprobleem

ANNA PAULOWNA – Stichting SOS Dolfijn heeft de afgelopen vier jaar noodgedwongen aangespoelde bruinvissen moeten inslapen. Volgens directeur Annemarie van den Berg gaat het om één tot vijf bruinvissen per jaar.

De opvangproblemen zijn ontstaan toen SOS Dolfijn in 2017 de samenwerking met het Dolfinarium, waar ze sinds 2004 van de opvangfaciliteiten gebruik maakte, stopte.

“We merkten dat mensen ons associeerden met het Dolfinarium. Niemand begreep dat we een stichting zijn die zelfstandig draait”, zegt van den Berg. Zo werd het opvangcentrum vaak geassocieerd met commerciële dolfijnenshows, waardoor donaties uitbleven.

SOS Dolfijn week uit naar Landgoed Hoenderdaell, waar onder andere ook Stichting Leeuw zit, maar kon daar geen bruinvissen opvangen.

Vanaf dan moet de hulporganisatie zich beperken tot een dier terug helpen naar zee, of laten inslapen om het lijden direct te beëindigen. Terug helpen naar zee lijkt de meest diervriendelijke oplossing, maar het tegendeel is waar.

Van den Berg legt uit: ‘In de opvang hebben we gezien dat alle gestrande dieren wat mankeert. De kans dat een teruggeplaatst dier later alsnog overlijdt is aanzienlijk.’

Van den berg hoopt dat de nieuwe bassins op Landgoed Hoenderdaell volgende maand af zijn, want de tijd begint aardig te dringen. “De piek in de strandingsperiode van bruinvissen loopt van half januari tot april. Dus het is hopen dat het eerste strandertje pas komt als de we er klaar voor zijn”, zegt Van den Berg.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Jesler Bos was in 2021 en 2022 in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen de NOS en de lokale omroepen, namens de NOS, werkzaam bij Noordkop Centraal als algemeen verslaggever.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):