Bollenpellen met hart, hand en machine
‘T ZAND – Bij de gebroeders Rob en Jacques Burger draait alles het hele jaar door om één ding: het telen van bloembollen van topkwaliteit. Wat ooit begon als familieambacht, is uitgegroeid tot een professioneel bedrijf waarin vakmanschap nog altijd centraal staat. De liefde voor het vak is van generatie op generatie doorgegeven, het zit letterlijk in het DNA van de familie Burger.
Samen met een vast team van familie en medewerkers worden de werkzaamheden op het land en in de schuren met zorg uitgevoerd. Waar vroeger hele groepen scholieren in de zomermaanden bollen kwamen pellen, is dat beeld inmiddels vrijwel verdwenen. “Af en toe zie je nog een verdwaalde scholier,” zegt Jacques met een knipoog. De continuïteit komt tegenwoordig vooral van een hechte groep Oekraïense seizoenswerkers. Velen van hen keren ieder jaar terug in de bollentijd.
Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, bood Jacques direct onderdak en hulp aan meerdere Oekraïners die op dat moment geen veilig thuis hadden. Hoewel de meesten inmiddels zijn teruggekeerd naar hun land, blijft de band sterk: een aantal keert jaarlijks terug naar Nederland om mee te helpen met het pellen van de bollen.
En hoewel automatisering zijn intrede heeft gedaan, is de bloembollenwereld nog niet volledig gerobotiseerd. “Veel gebeurt met machines, maar er wordt ook nog steeds een beroep gedaan op mensenhanden.”
Is het handmatig pellen van bloembollen nog van deze tijd? Volgens Jacques Burger is het slechts een kwestie van tijd voordat ook dit proces volledig geautomatiseerd is.
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!