Balans tussen ganzen en dierenwelzijn
NOORD-HOLLAND – De provincie Noord-Holland keerde in 2024 miljoenen euro’s uit aan boeren als vergoeding voor schade veroorzaakt door ganzen. De meeste schade ontstond op graslanden en werd aangericht door de grauwe gans, kolgans en brandgans. Noord-Holland is één van de provincies met de hoogste schadeposten.
De Faunabeheereenheid (FBE) Noord-Holland doet onderzoek naar het voorkomen van schade. Dit is beschreven in een faunabeheerplan. Als blijkt dat het nodig is om dieren te doden vraagt zij ook een vergunning aan waar jagers in opdracht van hun agrier en terreinbeherende organisaties gebruik van kan maken. Jagers zijn aangesloten bij een WBE (wildbeheereenheid).
Wildbeheereenheid (WBE) is verantwoordelijk voor de coördinatie van het plan in haar werkgebied. Noord-Holland kent 22 WBE’s. Deze jagers mogen, met een provinciale vergunning, ganzen met ondersteunend afschot het gehele jaar verjagen van landbouwgewassen. Het aantal grauwe ganzen is zo groot dat het aantal dieren verlaagd moet worden. Dit mag in de periode februari tot en met september op alle gewassen, buiten de bebouwde kom en binnen de toegestane tijden. Tegelijkertijd roept het afschot vragen op over dierenwelzijn. Ganzen worden soms slechts verwond en blijven jaren rondvliegen met hagel in hun lichaam.
Onderzoek toont aan dat dit geen zeldzaam verschijnsel is. Aanpassingen in de jachtpraktijk, zoals schieten op kortere afstand, bleken het aantal aangeschoten dieren drastisch te verminderen. Volgens FBE Noord-Holland is het belangrijk dat schadebeperking hand in hand gaat met aandacht voor het welzijn van dieren. Niet elk getroffen dier sterft direct, wat vraagt om training en bewuste keuzes in de uitvoering van het beheer. De FBE Noord-Holland zal naar voorbeeld van Denemarken een training ontwikkelen.
Naast afschot worden in Noord-Holland ook verjaagmethoden toegepast, zoals lasers, linten en vogelafweer pistolen. Deze middelen bieden vaak slechts tijdelijke verlichting, maar kunnen effectief zijn in gevoelige groeiperioden van gewassen.
De Faunabeheereenheid Noord-Holland en organisaties als BIJ12 zoeken, in overleg met beheerders en boeren, naar betere methoden om faunaschade te beperken én onnodig dierenleed te voorkomen.
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!