Voor burenruzies moet je bij de burgemeester zijn

Een flinke burenruzie?  Bel de burgemeester. Met de op 1 juli in werking getreden Wet aanpak woonoverlast heeft zij de bevoegdheid gekregen om in te grijpen. Ze kan de overlast gever zelfs tijdelijk uit zijn huis zetten, om af te koelen. Het maakt niet uit of de overlastgever woont in een huurhuis of een koopwoning. De burgemeester kan ten langen leste komen met zoals het in dievenjargon heet een gedragsaanwijzing. Eerst voor tien dagen, maar de huisuitzetting kan worden verlengd tot vier weken. Dit kan natuurlijk  niet zomaar, er gelden strenge eisen. Een tijdelijk huisverbod is echt een allerlaatste mogelijkheid. Maar hoort de rechter dit niet te doen?

De Aso-wet legt de burgemeester en de gemeenteraad wel een aantal verplichtingen op. In de eerste plaats moet de gemeenteraad een verordening vaststellen. Hierin moeten regels staan waaraan de burgemeester zich moet houden. Zeg maar haar bevoegdheid om op te treden. Bijvoorbeeld dat iemand zijn huis verhuurt aan toeristen en dat die toeristen ’s nachts de beest uithangen. Ze kan dan de verhuurder aanpakken.

Betekent dit dat onze tokkies en flodders een bange tijd tegemoet gaan? Het is aan de gemeenteraad om vast te stellen hoe lang de polsstok van de burgemeester mag zijn. Geluidsoverlast, hoe erg moet het zijn om te mogen ingrijpen? Dit geldt natuurlijk ook voor vervuiling in en rond de woning en voor agressief gedrag van de bewoner. En als het een huurhuis is moet worden gecheckt wat de verhuurder intussen heeft gedaan.

Voordat een burgemeester ingrijpt hebben we al een waarschuwing, buurtbemiddeling en mediation achter de rug. Het is dus niet de bedoeling dat een overlastgever zomaar wordt overvallen door een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom. Schieten we met deze wet dus weinig op?

De burgemeester is al hoeder van de openbare orde  en nu ook van de orde in en rondom de woning. Zonder inmenging van de rechter kan ze overlastgevende gezinnen uit huis plaatsen. Goeie zaak? Voor de burger wel.

Het is immers eenvoudiger en laagdrempeliger om een briefje naar de gemeente te sturen om de ‘aso-buurman’ aan te pakken dan om zelf een civiele procedure te starten en de buurman te dagvaarden. Maar ja, een besluit van de burgemeester valt onder het bestuursrecht. Voor de overlastgever staat de mogelijkheid open om in bezwaar te gaan, beroep en hoger beroep aan te tekenen. Gratis want een advocaat is niet vereist. En de procedure gaat maanden duren. En wat niet de bedoeling is komt de zaak toch weer bij de rechter. Is een rijdende bestuursrechter niet veel beter? Een broertje van Frank Visser en John Reid ? Korte klappen maken. Daar gaat het om.

Eugeen Hoekstra

 

 

 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 8 september 2017
Categorie: Archief Column
Aantal views: 42
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):