Veiligheidsregio en GGD lopen tegen hun grens aan

De financiën van de Veiligheidsregio NHN lopen helemaal uit de hand. De gemeenten in de Kop hebben allang de grip verloren op deze regionale instelling net als bij de GGD trouwens die worstelt  met een geflopte ICT-project en tekorten bij Veilig Thuis. En de bezuinigen liggen beide instellingen  zwaar op de maag.

Dat het uit de hand loopt is te zien aan de aanschaf van nieuw blusmateriaal. De Veiligheidsregio heeft een miljoenendeal gesloten met een Hoogeveens bedrijf voor maar liefst 38 nieuwe Mercedes-Benz blusvoertuigen. Het gaat om zogenoemde tankautospuiten, de basiseenheid van de brandweer. Met de aanschaf is 10,7 miljoen euro gemoeid, zo’n 280.000 euro per wagen. Nu klaagt de Veiligheidsregio steen een been dat ze de kapitaalslasten niet kan financieren en leggen de rekening bij de gemeenten. Zij zien hoe het begrotingstekort oploopt tot ruim 2,2 miljoen in 2021. Als oorzaak wordt opgegeven de afschrijvingslasten van de bluswagens en stijging van de lonen door de komst van een nieuwe cao.  Beide zaken komen niet als een verrassing en dan is het vreemd dat de Veiligheidsregio zich er door overvallen voelt.

Die fusie van brandweer en ambulancedienst is hard nodig vonden onze wethouders en gemeenteraadsleden die zich graag bij dit soort onderwerpen laten ompraten door managers die hun eigen dieventaaltje hebben ontwikkeld met woorden als synergievoordelen, toekomstbestendigheid, integraliteit en kostenefficiency. Ieder raadslid gaat voor de bijl als er weer een manager langskomt.

De GGD maar weer. Wat is er aan de hand?  De GGD kampt met het digitaal dossier. Het project is vastgelopen en de leverancier laat het afweten. De GGD denkt dat het indienen van een claim weinig zal helpen: wordt een strop van 174.000 euro. Veilig Thuis doet goed werk m.b.t. huiselijk geweld en mishandeling maar kampt met onderbezetting. Er moet geld bij om te zorgen dat hulp is gegarandeerd. Bovendien moet de GGD nog flink bezuinigen (dit jaar 146 duizend euro) en gaat de ontgroening een rol spelen: minder kinderen betekent minder inkomsten. De GGD loopt tegen haar grenzen aan. Een crisis is in de maak.

De fusie van brandweer en ambulance heeft de Veiligheidsregio 10 miljoen euro gekost. Nu is het zo dat een fusie altijd geld kost en daarmee heeft de Veiligheidsregio rekening gehouden. Op haar website verdedigt de Veiligheidsregio zich tegen aantijgingen dat ze geld over de balk aan het smijten is. Dat is haar goed recht, maar ze legt de schuld toch vooral bij de opdrachtgevers en dat zijn de gemeenten. Die wilden zo nodig die fusie en wilden dat het zo snel mogelijk gebeurde. “We hebben eerst de gemeentes gevraagd, maar die hadden die kennis ook niet in huis. Dan moet je mensen extern inhuren die daar kennis en ervaring mee hebben,” meldt de site. Oftewel als jullie iets willen zorg dan voor geld en gereedschap. Nog opvallend is dat de Veiligheidsregio in 2013 en 2014 een bedrag van 5,5 miljoen heeft geleend voor de centralisering.

Sorry, maar dat klinkt niet goed: bluswagens kopen zonder financiële dekking en geld moeten lenen om een reorganisatie te kunnen betalen. Ik zou me zorgen gaan maken.

Eugeen Hoekstra

 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):