Opinie: Een SMR als meterkast voor de regio

NOORDKOP – De kleine, modulaire kernreactor (SMR, Small Modular Reactor) wint terrein in de Nederlandse energiediscussie, nu zowel wereldwijd als nationaal kernenergie steeds aantrekkelijker wordt. Door de oorlog in Oekraïne en stijgende gasprijzen is de behoefte aan stabiele, duurzame energie enorm gegroeid.

In onze regio zien lokale overheden in SMR’s een mogelijke oplossing voor energiezekerheid en betaalbaarheid, vooral omdat wind- en zonne-energie niet altijd stabiel zijn.

Energiearmoede en beperkte capaciteit in het elektriciteitsnet zetten de regio namelijk onder druk. SMR’s kunnen een stabiele bron van elektriciteit en warmte vormen, ook voor bedrijven en woonwijken.

Daarnaast biedt een SMR potentieel voor waterstofproductie, wat aansluit bij de regionale ambitie om een waterstof-hub te worden.

Provincies en gemeenten verkennen actief hun rol binnen de energietransitie en de concurrentiepositie van hun regio. Thoriumreactoren, die minder afval produceren, kunnen zelfs de steun van kernenergietegenstanders winnen.

Een slimme samenwerking in de Noordkop kan leiden tot een toekomstbestendige energievoorziening. Onlangs nog deed de Schager VVD een oproep om kleine SMR’s in te gaan zetten voor de energievoorziening.

Een uitgebreid opiniestuk van politiek verslaggever Hans Boskeljon is te lezen op www.regionoordkop.nl.

 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
De bron van bovenstaand bericht is Regio Noordkop, de publieke lokale omroep voor de gemeenten Den Helder en Hollands Kroon. Regio Noordkop is mediapartner van Noordkop Centraal.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
5 antwoorden
  1. BtdK
    BtdK zegt:

    Aardgas is de toekomst! Maar dat was in 1960…. Over kernenergie weten we inmiddels dat er te veel nadelen aan kleven. Eén daarvan is het afval: gaan we dat 100.000 jaar onder ‘t Zand stoppen?

  2. Jerommeke
    Jerommeke zegt:

    Een SMR in de Noordkop lijkt me klinkklare onzin. En wel hierom:

    1) Te duur. De kosten van elektriciteitsopwekking uit zon en wind zijn de laatste jaren enorm gedaald en zijn ondertussen de goedkoopste vorm van energie. Juist Noord-Holland grossiert in duurzame elektriciteit, vanwege de nabijheid van windparken op de Noordzee en hoge opbrengsten uit zonnepanelen in met name de Noordkop. Elektriciteit uit grote kerncentrales is al duurder dan elektriciteit uit zon en wind, maar kleine kerncentrales (SMRs dus) zijn nóg duurder per opgewekte kWh, juist vanwege die kleinschaligheid en het ontbreken van schaalvoordelen.

    2) Stabiliteit van het stroomnet in de Noordkop? Het nadeel van energie uit zon en wind is natuurlijk de wisselvallige opbrengst. Om pieken en dalen in de productie van duurzame elektriciteit effectief op te kunnen vangen, wordt meestal een zgn. peaker-plant gebouwd o.b.v. gasturbines, waarmee de elektriciteitsproductie snel kan worden op- en afgeschaald. Dat snel op- en afschalen is nou net iets waar kernreactors niet voor bedoeld zijn, want kerncentrales zijn juist het efficiëntst bij continue elektriciteitsproductie. Bedenk daarbij ook dat de Noordkop, met Den Helder en de BBL pijplijn, een zeer belangrijk distributiepunt is voor aardgas vanuit de Noordzee. De Noordkop is daarmee juist bij uitstek geschikt voor een “normale” peaker-plant op aardgas, dus waarom zouden we dan ons heil willen zoeken in een nogal twijfelachtige en relatief dure techniek als SMR?

    3) Netwerkcongestie? Het probleem van de netcongestie, zoals wordt aangehaald in opiniestuk, hangt samen met het vorige punt, de stabiliteit op ons regionale stroomnet. Echter, die netwerkcongestie los je niet op met een kleine kerncentrale, maar juist wel met investeringen in het stroomnet, met het meer vraag gestuurd maken van het elektriciteitsnetwerk (“smart grid”) en in vormen van lokale energieopslag. (waarschijnlijk batterijen, maar desnoods ook waterstof)

    4) De regio als waterstofhub? Het hele idee van een zgn. waterstofeconomie is al jaren achterhaald door de snelle technologische ontwikkelingen inzake directe elektrificatie. Waterstof is vooralsnog de natte droom van de gasindustrie, omdat waterstof voor meer dan 95% uit aardgas wordt geproduceerd, waarbij de vrijgekomen CO2 typisch in de atmosfeer wordt gedumpt. Trap er niet in. Wie waterstof zegt, zegt aardgas, ondanks alle mooie groene beloften over terugdringen van de uitstoot. Al die waterstofprojecten kosten bovendien bakken met subsidiegeld, hetgeen veel nuttiger geïnvesteerd zou kunnen worden in verbeteringen van het stroomnet.

  3. Dirk
    Dirk zegt:

    Kernenergie is absoluut de toekomst. Daar hadden we al veel eerder serieuzer op in moeten zetten. Zou mooi zijn als dat nu alsnog gebeurt. Mensen zijn zo bang

Reacties zijn gesloten.