Hoe ziet Hollands Kroon er in 2040 uit? Denkt u mee?

Hoe ziet Hollands Kroon er in 2040 uit? Dat leggen we vast in onze nieuwe omgevingsvisie. Hierin staat de toekomstvisie voor de fysieke leefomgeving in Hollands Kroon. Dat is de omgeving waarin we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen. Denkt u mee? Vanaf 23 augustus kunt u zich inschrijven voor een van de bijeenkomsten in september, oktober en november. Ook kunt u online meedenken via ons platform denkmee.hollandskroon.nl.

Hollands Kroon is in 2040 een gemeente waar het goed wonen, leven en verblijven is

Om in de toekomst iedereen die in Hollands Kroon wil wonen te huisvesten, zijn er nieuwe huizen nodig. En ook nieuwe banen. Daarnaast moet Hollands Kroon in de toekomst energieneutraal zijn. Om dit voor elkaar te krijgen moeten we nu al belangrijke keuzes maken. Zodat Hollands Kroon een gemeente blijft waar mensen zich thuis voelen. In de omgevingsvisie komen deze keuzes voor de toekomst te staan. Daarmee bedoelen we: als je je deur uitstapt, hoe de omgeving eruitziet. Bijvoorbeeld: de lucht, bomen, sloten, straten, winkels, huizen, bedrijfspanden, monumenten enzovoorts. Met de omgevingsvisie spelen we ook in op ontwikkelingen. Zoals klimaatverandering, het gebruik van duurzame energie en bevolkingsgroei. Dit alles doen we samen met u: inwoners, bedrijven en instellingen. We willen graag dat u met ons meedenkt. Als inwoner, ondernemer of een organisatie in Hollands Kroon. Tenslotte weet u het beste wat u belangrijk vindt voor uw toekomstige leefomgeving en die van uw kinderen en familie.

Hoe maken we de nieuwe omgevingsvisie?

Die maken we in vier stappen:

We maken een startdocument. Daarin staan een aantal vertrekpunten voor de nieuwe omgevingsvisie. Deze stap is al gemaakt. Het startdocument is op 1 juli 2021 vastgesteld door de gemeenteraad en vindt u in het groene blok op deze pagina.

Hoe ziet Hollands Kroon er in 2040 uit? Denkt u mee? Tussen september en november 2021 organiseren we een aantal bijeenkomsten waarvoor u van harte bent uitgenodigd om mee te praten en mee te denken. Dit herhalen we nog een keer tussen februari en maart 2022. Aanmelden voor de bijeenkomsten kan vanaf 23 augustus. Dit maken we uiteraard bekend via onze kanalen. Wilt u liever geen bijeenkomst bijwonen, maar wel meedenken? Dan kunt u ook online meedenken via ons platform. De input vertalen we in een koersdocument, waarin de toekomstvisie voor Hollands Kroon staat.

We leggen het koersdocument voor aan de gemeenteraad. Wanneer dat precies is weten we nu nog niet, door de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Er moet eerst een nieuwe gemeenteraad zijn.

We werken het koersdocument uit in de nieuwe omgevingsvisie. Dat gebeurt nadat de nieuwe gemeenteraad is bijgepraat over de inhoud van het koersdocument.
Meer uitleg over de verschillende stappen en het meedenken

Stap 1. Het startdocument

Het startdocument is het afgelopen jaar (juni 2020-juni 2021) gemaakt door de ambtelijke organisatie, het college en de gemeenteraad. Hiervoor hebben we zoveel mogelijk objectieve informatie en bestaand beleid verzameld over de opgaven waarvan wij denken dat ze belangrijk zijn voor de toekomst van Hollands Kroon. En we hebben een voorzet gedaan hoe je daarmee om kunt gaan. Op basis van al die informatie zijn we uitgekomen op drie belangrijke thema’s voor de toekomst van Hollands Kroon, namelijk: vitale kernen, adaptief buitengebied en grootschalige kracht van gemeente en regio. Deze drie thema’s werken we in stap twee samen met u uit.

Stap 2: Hoe ziet Hollands Kroon er in 2040 uit? Denkt u mee?

Bovengenoemde drie thema’s werken we in onderstaande stappen samen met u uit. Dit vertalen we daarna in een koersdocument. In dit document komen de belangrijkste uitgangspunten voor de nieuwe omgevingsvisie te staan.

Stap 2.1 Meedenken over de drie thema’s
In deze stap gaan we met u in gesprek om te horen hoe u de toekomst van uw leefomgeving ziet, op basis van de drie thema’s. We leggen ze hieronder uit. Tijdens deze stap praten we ook graag samen met u over oplossingen en ideeën voor bijvoorbeeld klimaatverandering, duurzame energie en bevolkingsgroei. Voor deze gesprekken nemen we ruim de tijd.

Vitale kernen

Hollands Kroon heeft 22 dorpen, elk met hun eigen kwaliteiten en identiteit. Hoe zien de dorpen er in 2040 uit? In alle dorpen willen we graag dat de kwaliteit van leven goed is en blijft. Met u verkennen we wat daarvoor nodig is. Denk daarbij aan het bouwen van woningen en het aanbod van winkels, die passen bij het dorp. Maar ook aan bereikbaarheid en hoe de openbare ruimte er uit ziet, zijn gespreksonderwerp. Belangrijk is wat elk dorp bijzonder maakt. Welke kwaliteiten wilt u behouden of verbeteren?

Adaptief buitengebied

Het buitengebied van Hollands Kroon bestaat uit verschillende landschappen, allemaal met een eigen ontstaansgeschiedenis. Als we naar de toekomst kijken dan weten we dat er nog het een en ander gaat veranderen. De agrarische sector staat niet stil en wil graag innoveren. Maar er wordt ook aandacht gevraagd voor de natuur en we moeten we ons aanpassen aan het veranderende klimaat. Als dorpen nog gaan groeien met meer woningen of bedrijven, dan moet dat ook ingepast kunnen worden. Samen bepalen we hoe we hiermee om willen gaan en welke veranderingen in de verschillende landschappen daarbij komen kijken.

Grootschalige kracht van gemeente en regio

Op verschillende thema’s werken we samen met de buurgemeenten en provincie. Graag willen we met u in gesprek over een aantal van deze thema’s. Welke economische ontwikkelingen zijn nodig om bijvoorbeeld werkgelegenheid in deze regio te behouden (of te creëren)? Denk dan aan de havens en bedrijventerreinen, en in het bijzonder aan Agriport A7. Maar ook aan kansen voor recreatie en toerisme in onze gemeente, bijvoorbeeld aan het Amstelmeer, IJsselmeerkust of Waddenzee. Welke kansen zien we op gebied van duurzaamheid? En hoe ziet mobiliteit en bereikbaarheid er over 20 jaar uit? Met u verkennen we welke ruimte we aan al deze ontwikkelingen we willen geven.

Stap 2.2. We maken een eerste concept koersdocument

Tijdens deze stap maken we een eerste concept van het koersdocument, onder andere op basis van uw input. Dit doen we tussen november 2021 en januari 2022.

Stap 2.3. Wat vindt u van het concept koersdocument?

In deze stap leggen we het concept koersdocument online aan u voor. Ook kunt u lezen wat we met uw input hebben gedaan. We horen graag uw mening over dit concept. Wat vindt u goed en wat kan volgens u nog beter? Kunt u zich erin vinden dat we bijvoorbeeld het ene belang zwaarder hebben gewogen dan het andere? Uw mening over het concept is belangrijk. Want zo kunnen we nog een keer kijken of alle informatie, belangen, gezichtspunten en oplossingen op een goede manier zijn meegenomen. Ook van deze input maken we een verslag.

Stap 2.4. We verwerken uw opmerkingen in het koersdocument

In deze stap verwerken we uw mening, opmerkingen en feedback uit stap 2.3 in het koersdocument.

Stap 3: We leggen het koersdocument voor aan de gemeenteraad

In deze stap leggen we het koersdocument voor aan de gemeenteraad. Inclusief de verslaglegging van de gesprekken met u en wat we daarmee hebben gedaan. Zo kan de gemeenteraad zien hoe de opbrengst van de gesprekken is gewogen en of dit wel of niet in het koersdocument is meegenomen. Uiteindelijk besluit de gemeenteraad of hij instemt met het koersdocument.

Stap 4: We werken het koersdocument uit in de nieuwe omgevingsvisie

In deze stap gaan we aan de slag met het schrijven van de nieuwe omgevingsvisie. We doen dat op een manier waarbij het in de praktijk goed bruikbaar is voor inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de gemeente zelf. In deze stap wordt ook een milieueffectrapportage (MER) opgesteld. Dat rapport brengt het effect van plannen op het milieu goed in beeld. Dat helpt ons bij het nemen van een definitief besluit. Wanneer de omgevingsvisie aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd hangt af van wanneer er een nieuwe coalitie en college is gevormd in 2022.

Wanneer kan ik hierover meepraten en meedenken?

De bijeenkomsten zijn in september, oktober en november. U kunt zich vanaf 23 augustus aanmelden voor deze bijeenkomsten via onze website. Uiteraard maken wij dit bekend via onze kanalen en aan de lokale media. De data en locaties maken we in augustus bekend. Alle input die we ophalen leggen we vast in een verslag.

Kan ik online meedenken/mijn mening geven?

Ja, dat kan via ons platform denkmee.hollandskroon.nl. Ook dit kan tussen 8 september en 22 november 2021. Online meedenken en uw mening geven kan als u geregistreerd en ingelogd bent op ons platform.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Dit bericht is afkomstig van de gemeente Hollands Kroon. Meer weten? Kijk op www.hollandskroon.nl



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):