Column: Hinkend paard

De vermaledijde verhuurdersheffing, waartegen Stefan van Schaik, directeur-bestuurder van Wooncompagnie, zich al allang ten strijde trekt met in zijn kielzog wethouder Jelle Beemsterboer (CDA), is door de Tweede Kamer niet van tafel gehaald.

Alle ogen waren gericht op het CDA waarvan de fractievoorzitter, Pieter Heerma, tijdens de algemene beschouwingen een gloedvol betoog hield over wat hij noemde de wooncrisis.

Het echte wachten was op wat hij zou zeggen over de verhuurdersheffing: het obstakel dat de bouw van sociale huurwoningen tegenhoudt. Wooncompagnie wil die heffing nog morgen weg hebben en zo denkt wethouder Jelle Beemsterboer, tevens potentieel CDA-kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar, er ook over.

De heffing moet onmiddellijk worden geschrapt en het CDA gaat dit zeggen. Maar dat gebeurde niet. Heerma kondigde een uitfasering aan van de verhuurdersheffing, maar dat is iets anders dan volgend jaar ermee stoppen. Heerma zwalkt als een hinkend paard.  

Wooncorporaties betalen niet alleen de verhuurdersheffing, maar tegenwoordig worden ze ook aangeslagen voor de vennootschapsbelasting. In combinatie met de verhuurdersheffing en andere overheidslasten blijft de lastendruk door de overheid veel te hoog. In deze situatie schept het CDA nauwelijks ruimte. Uitfasering klinkt heel interessant, maar in werkelijkheid stelt het niets voor. Het is een soort korting achteraf als de woningen zijn gebouwd.

Aedes en de VNG laten als reactie weten veel meer financiële ruimte te willen. De verlaging van de verhuurdersheffing is een goede eerste stap, maar niet genoeg, zei Aedes-voorzitter Martin van Rijn bij Spraakmakers op NPO Radio 1. “De verhuurdersheffing afschaffen is dé maatregel om alles weer een beetje in balans te brengen.”

De Woonbond vindt dat de plannen van het kabinet voor de huursector niet genoeg zijn om de wooncrisis op te heffen. Zolang er nog altijd 1,5 miljard euro bij de woningcorporaties wordt weggehaald via de verhuurdersheffing, kan dit geld niet in woningen worden geïnvesteerd. Volgens directeur Zeno Winkels van de Woonbond worden “een enorme woningnood en torenhoge huurprijzen” de grootste erfenis van dit kabinet.

Het is waar dat het kabinet kortingen geeft op de verhuurdersheffing, bijvoorbeeld bij de bouw van 150.000 sociale huurwoningen en bij de bouw van tijdelijke woningen. Ook keert minister Ollongren subsidie uit voor grootschalige bouwprojecten die qua omvang te groot zijn voor Schagen. Maar een korting is tijdelijk. De hele heffing moet van tafel. Het CDA van Heerma roept wel dat er een wooncrisis is, maar blijkbaar vallen de sociale huurwoningen buiten deze crisis.

Van de VVD hoef je weinig te verwachten als het gaat om sociale huurwoningen. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff was er duidelijk over. Als het aan hem ligt gaat de verhuurdersheffing niet van tafel. Maar hij is van het woningbezit, niet van huurwoningen.

Het CDA wil niet doorbijten. Dit betekent dat de kwestie blijft liggen voor het volgende kabinet. Alle kans dat bij de verkiezingen volgend jaar maart de VVD als grootste partij uit de bus komt en weer zal meeregeren. Je moet heel optimistisch zijn om te geloven dat die heffing echt verleden tijd wordt.

Eugeen Hoekstra

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):