Column: weer een energie-slurper in aantocht!

Het kan niet op in Hollands Kroon. Het college heeft een nieuwe aanvraag ontvangen van Microsoft voor de bouw van een nieuw datacenter aan de noordzijde van het bedrijventerrein ‘Het Venster-West’ in Middenmeer. Tegen de komst van datacenters is veel verzet geweest vanuit de bevolking en de politiek, omdat het energie-slurpers zijn en zij heel veel grond opeisen en nauwelijks structurele werkgelegenheid opleveren. Het bestemmingsplan wordt over een paar weken ter inzage gelegd.

Wethouder Meskers vindt het verdedigbaar om vijftig hectare grond met een agrarische bestemming te verstenen ten behoeve van een nieuw datacenter. Het datacenter levert volgens hem veel werkgelegenheid (lees: bouwvakkers, forenzen, arbeidsmigranten, operators) op en de transactie past in het beleid van de gemeenteraad en de provincie om datacenters naar de Wieringermeer te halen. Meskers gedraagt zich als “Rupsje Nooitgenoeg”, terwijl hij weet hoeveel verzet er is tegen de reeds gevestigde datacenters.

Eén van de bezwaarmakers is LTO-Hollands Kroon. Die heeft zich gekeerd tegen plannen om nog meer landbouwgrond op te offeren aan industriële bestemmingen. Er is sprake van een ondergrens en die grens is inmiddels bereikt. Dus moet er een bouwstop komen voor datacenters.

Geen sprake van, zegt Meskers, die aangeeft dat door stoppende boeren heel veel landbouwgrond vrijkomt. Jaarlijks 300 tot 400 hectare. Hij zit er dus niet mee dat weer een portie waardevolle landbouwgrond teniet wordt gedaan. LTO Hollands Kroon wijst naar een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam naar de ruimtebehoefte van de agrarische sector in Hollands Kroon. Daaruit blijkt juist het tegenovergestelde.

Daarnaast wijst de landbouworganisatie naar de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer. Zij hebben een voorlopige bouwstop voor datacenters afgekondigd. De reden is de ongebreidelde groei van de Nederlandse datacentersector. Het is natuurlijk waar dat agrarische bedrijven steeds meer gebruik maken van hoogstaande technologie met grote databehoefte. Dit is niet het probleem. De concentratie van de datacenters: dat is het probleem.

Het college heeft onlangs nog een zeperd gehaald met het Gebiedsplan Wieringermeer. Het plan deugde van geen kant. Het college kreeg een lading kritiek over zich heen en moest besluiten het plan terug te nemen. Die kritiek kan niet los worden gezien van plannen om nog meer datacenters naar de Wieringermeer te halen. Het sentiment is: stop met de verstening en verdozing van de Wieringermeer. Genoeg is genoeg.  Is dit tegen dovenmansoren gezegd?

Wethouder Meskers zegt dat hij goed wil luisteren naar de burgers voordat Microsoft aan de slag gaat. Hij weet van de gevoeligheden rondom dit onderwerp onder de inwoners, maar ook in de gemeenteraad. Hollands Kroon kwam er niet best vanaf toen de NRC begon te schrijven hoe de gemeente kwispelend en kwijlend Microsoft binnenhaalde.

Niets was de gemeente te gek.  Wethouders, gedeputeerden en ondernemers organiseerden reisjes naar Amerika, de Wieringermeer werd snel  volgeplempt met torenhoge  windturbines en er wachtte een flinke subsidie (660 miljoen euro) van de overheid om te zorgen dat de lucratieve vriendjes van Hollands Kroon niet al te veel hoeven te betalen voor de groene stroom.

De burger betaalt eraan mee dat Microsoft en Google heel veel groene stroom wegkapen van het net tegen een ongelooflijke lage prijs. De inwoners van de Wieringermeer mogen ernaar fluiten. Als er iemand in de Wieringermeer zonnepanelen op zijn dak wil zetten, krijgt hij te horen dat het stroomnet vol is.

Kan de gemeenteraad hiertegen nog iets ondernemen? Nee, meent de wethouder, de gemeenteraad is akkoord gegaan met de Omgevingsvisie en met zes eerder ingediende initiatieven.  

Maar de gemeenteraad kan last krijgen van voortschrijdend inzicht, dat  er ook andere waarden zijn om te beschermen zoals bomen, flora en fauna, water en landbouw en dat deze in gedrang komen. Je kunt burgers niet steeds voor de gek houden. Als de gemeente Haarlemmermeer nee kan zeggen, dan kan de gemeente Hollands Kroon dat ook.

Het opwerpen van een aarden wal en het planten van wat groen om de blokkendoos aan het zicht te onttrekken, maakt duidelijk dat de wethouder ook vindt dat het niet klopt.  De identiteit van het gebied staat op het spel als het versteend en verdoosd wordt en de weidsheid, die zo kenmerkend is voor een polder, teloor gaat.

Eugeen Hoekstra

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 24 september 2020
Categorie: Archief Column
Aantal views: 18
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):