Moeilijke tijden voor hoteliers Arend en Trees Grit

CALLANTSOOG – Normaal gesproken zouden ze niet zo lang met me kunnen spreken. Maar nu wel. Sinds de uitbraak van het Coronavirus krijgen Arend en Trees Grit nauwelijks meer gasten in hun hotel. ’t Zwaantje staat zo goed als leeg. In dezelfde periode vorig jaar waren alle kamers bezet. Nu maar één. Er zijn slechts twee gasten. Ik spreek ze in hun gezellige restaurant en laat ze poseren voor hun jukebox, een AMI uit 1957.

Arend heeft in 1998 het hotel van vader Henk overgenomen samen met zijn vrouw Trees. Het echtpaar kreeg twee zoons. Het gezin woonde al die tijd in een deel van het hotel. Al snel ontstonden er plannen voor een verbouwing. Het oude hotel voldeed niet meer aan de eisen des tijds. De vaste gasten werden ouder en de hoteliers ook. De gasten hadden tevens steeds hogere verwachtingen. Een verbouwing bleek niet voldoende om aan al die verwachtingen en wensen tegemoet te komen, dus werd besloten een nieuw gebouw neer te zetten.

Drama

Hiervoor werd architect Rijnders uit Anna Paulowna ingeschakeld. Er zou een hotel worden neergezet dat toekomstbestendig en duurzaam moest zijn. Het duurde zo ongeveer tien jaar voordat Arend en Trees konden gaan beginnen met de bouw. Dat het allemaal zo lang duurde is deels te wijten aan onwillige ambtenaren. Maar ook aan regels betreffende de archeologische bodem en eventuele aanwezige zeldzame diersoorten, zoals de vleermuis. “Als je eenmaal een aanvaring met een ambtenaar hebt gehad blijft dat je jarenlang achtervolgen,” zegt Arend zuchtend.

Kortom, de bouwaanvraag bij de gemeente Zijpe was een drama. Het bleek dat de betreffende ambtenaar de regie had en dat de wethouder er totaal niets over te vertellen had. Arend: “Ik leverde een prachtige tekening in, maar die kon zo weer de prullenbak in. Na de samenvoeging werd dat beeld gelukkig anders en heeft de toenmalige wethouder z’n schouders eronder gezet,” zegt Arend.

Twee sterren

In 2013 ging Callantsoog op in de gemeente Schagen. Een jaar later kon het echtpaar, ondanks bezwaren van omwonenden en een rechtszaak, met de bouw beginnen. Het werd een hotel met 28 kamers, waaronder 3 kamers voor zelfredzame mindervaliden.  Arend: “Ons hotel is een no-nonsense hotel,” waarmee hij het informele karakter van de hotelservice samenvat. Trees vult aan: “Wij zijn gericht op mensen die er een paar dagen of langer tussenuit willen en in een gemoedelijke sfeer zichzelf kunnen zijn.” ’t Zwaantje is een tweesterrenhotel.

Die kwalificatie is nog van het oude hotel achtergebleven. Het huidige gebouw zou 3-4 sterren kunnen krijgen. “Maar we laten het hotel niet kwalificeren omdat een commercieel bedrijf daar een hoop geld voor vraagt ,en de handelsnaam ‘hotel’ niet meer beschermd is,” legt Arend uit.

In het hotel verblijven nu 2 gasten. Alle zomerwoningen staan leeg. “Ik ben meer bezig met annuleringen dan met boekingen,” zegt Trees op teleurgestelde toon. Van de overheid kregen ze 4000 euro, waarvan volgens Arend slechts één maand de nutsbedrijven betaald kunnen worden. “Een pleistertje voor het bloeden,” kwalificeert hij de gift. Arend en Trees hebben 3 personeelsleden in dienst met een vast contract . Deze verrichten nu ook veel andere werkzaamheden binnen het bedrijf. Arend: “Maar helaas voor de oproepkrachten geldt dat we ze niet oproepen en dat is spijtig te noemen, want dan heb je een goed team en dan gebeurt er zoiets. Tja, dan ben je machteloos”.

De overheid beloofde 90% van het loon te vergoeden, maar het is volgens Arend uiteindelijk slechts 60%. “En alle omzet die er nog wordt gegenereerd gaat ten laste van de vergoeding en wordt in mindering gebracht op de vergoeding voor personele kosten, waardoor ik eigenlijk wordt gestraft,” zegt hij verwijtend.

Tijdelijke oplossingen

De hoteliers proberen de magere periode te overbruggen door het uitstellen van betaling van de aflossing. Arend zegt daarover: “Net als veel andere ondernemers hebben we veel geïnvesteerd in het bedrijf. Als we dit van tevoren hadden geweten hadden we bijvoorbeeld geen nieuwe badkamers  en keukens in de zomerhuizen laten maken.” Ook deze ondernemers investeerden in hun bedrijf op basis van gunstige toekomstverwachtingen.

Arend vervolgt zijn relaas: “Maar eigenlijk is de ECB de oorzaak van iets verminderde cashflow, want geld op de bank brengt niets op dus ga je investeren want een ondernemer heeft niets aan dood kapitaal.”

Badplaats

Over het dorp waar Arend en Trees hun bedrijf hebben opgebouwd zegt hij: “Callantsoog is een badplaats voor gezinnen en dat gaat van generatie op generatie. Dat houdt in dat je de kleintjes van toen nu ontvangt met hun eigen kinderen en dat is leuk om te zien. Veel gasten die hier zijn geweest komen ieder jaar weer terug. Ook in Hotel ’t Zwaantje. Het zijn veel Duitsers die een kamer of een zomerhuis boeken maar natuurlijk ook heel veel Nederlanders.”

Mark Rutte

De hoteliers hebben geen goed woord over voor de handelwijze van Mark Rutte en de gemeente Schagen, die willen dat iedereen zoveel mogelijk thuis blijft en dus ook wegblijft uit Callantsoog. Arend: “Nederlandse en Duitse klanten blijven weg. Zij denken dat ze in Callantsoog niet meer welkom zijn omdat zij grote foto’s met afschrikkende teksten in de media zien. Maar gasten zijn wel degelijk welkom. ’t Zwaantje is geen dag gesloten geweest.”

Bovendien zit er iets tegenstrijdigs in de boodschap van Rutte, want hij wil ook dat mensen zoveel mogelijk aan het werk blijven. Sinds de Corona-crisis is uitgebroken lijdt het echtpaar ongeveer 90% omzetverlies. Dat is beperkte tijd vol te houden. “Er gaat nu meer uit dan er in komt,” zegt Trees. Het echtpaar denkt dat ze het nog wel een tijdje kunnen uitzingen, maar dan moeten er binnenkort wel weer meer gasten komen.

Gewoon open

Arend had het beter gevonden als er een noodmaatregel was genomen en verplicht zou zijn zijn het hotel te sluiten. Dan zouden de aanbetalingen van gasten niet teruggestort hoeven te worden. Zij zouden dan op een later moment hun verblijf in ’t Zwaantje kunnen genieten. Later in het jaar of volgend jaar bijvoorbeeld. En dat had de ondernemers meer lucht gegeven. Nu is er sprake van grote onzekerheid en slapeloze nachten. 

Arend benadrukt dat Hotel ’t Zwaantje gewoon open is voor hotelgasten en serveert gewoon eten en drinken conform de voorschriften van het RIVM. Informatie: [url|http://www.hotelhetzwaantje.nl|www.hotelhetzwaantje.nl|ext] of 0224-581477.

Kees Zwaan

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):