Column: Station Waarland – het CDA is voor maar ook weer tegen

De dramatiek bij het CDA is dat je niet weet wat ze nou precies wil.

Het CDA-Schagen zegt nu het NS-station in Waarland wel te willen maar het haalbaarheidsonderzoek waarmee de PvdA kwam, dan weer niet. De christendemocraten zijn dus voor maar ook weer tegen.

Wat is het jammer dat Arjen Lubach momenteel geen uitzending heeft. Hij zou van deze stellingname gehakt hebben gemaakt. ‘U wil graag die woning maar u bent tegen het onderzoek of u de woning kan betalen.’ Dan wordt het niks met die woning.

Heeft het geonweerd in de coalitie? De PvdA voelde zich in de steek gelaten door het CDA en JESS. Was de aanvaring een ongelukje? Of is er meer aan de hand?

Het begeerde station is een oude wens van de voormalige gemeente Harenkarspel. Het idee is niet meer terug te vinden in het verkiezingsprogramma 2018 van het CDA. Er is in de jaren tachtig en negentig  ook nooit serieus naar gekeken: het is altijd een zoethoudertje geweest om de kiezers in Waarland en de Weel te paaien.

Een haalbaarheidsonderzoek gaat tussen de €20.000, – en €50.000, – kosten. CDA en JESS geloven niet in het station en proberen de politieke onrust te sussen door het houden van een minimaal onderzoek.

Er is geen mens die serieus gelooft dat het station er komt. In het verkiezingsprogramma 2018 van de PvdA kan ik het station in Waarland niet vinden. In dat van het CDA ook niet zoals ik eerder schreef. En in het coalitieprogramma evenmin. In het onvolprezen investeringsprogramma van De Kop Werkt wordt het station niet genoemd. Dit betekent niet dat daarmee het denken is stopgezet. Maar het wordt bedenkelijk als de politiek oude koeien uit de sloot begint te halen.

Eigenlijk is het een raadsel waarom het weer op de agenda is gezet. Het lijkt erop dat raadsleden graag willen scoren want na Schagen kwam in de raad van Hollands Kroon ook een discussie los over een extra station tussen Schagen en Heerhugowaard. Eensgezind was de raad, coalitie en oppositie, dat is een unicum, maar daarom juist niet geloofwaardig. 

De Kop is niet de enige regio in Nederland waar het openbaar vervoer tekort schiet. Vooral scholieren hebben er last van. Het opmerkelijke is nu dat steeds meer scholieren met een elektrische fiets naar school gaan. Onderzoeksbureau Motivaction zegt dat er sprake is van een sneeuwbaleffect. “Het versterkt de verandering van het imago – van oubollig vehikel naar catchy vervoermiddel.”

Wie voor de spoorbomen staat aan de Zuiderweg en het is even over elf of even voor drie, het zijn willekeurige tijdstippen, je ziet de trein passeren, en dan valt het je op, hoe weinig mensen er in de wagons zitten. Lege treinen kosten bakken met geld. De treinen zijn alleen goed bezet tijdens de spitsuren. We mogen blij zijn dat de NS de lijn niet opheft.

Ik lees het NS-overzicht van stationsinitiatieven dat doorgaat na 2028. De meeste worden afgewezen als onhaalbaar, niet inpasbaar of ze hebben onvoldoende vervoerwaarde. Ik schat in dat Waarland onder de laatste valt.  

Eugeen Hoekstra

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):