Column: ‘Nu ook een groot Migrantenhotel in Schagen’
Kleinschalige logeervoorzieningen zijn duur en dus moeten ze grootschaliger worden. Dit bleek maandagavond tijdens een bijeenkomst over de huisvesting van arbeidsmigranten in het gemeentehuis. Tegelijkertijd moeten de onderkomens meer comfort bieden om de concurrentie in Duitsland en Denemarken het hoofd te bieden. Als de migranten Nederland zouden gaan mijden is Leiden in last want de behoefte aan deze mensen wordt alleen maar groter.
Intussen blijft het scheppen van slaapplaatsen achter bij de vraag. Dit betekent dat er meer gedaan moet worden om de achterstand in te halen. De Kadernota van de gemeente laat ruimte toe om arbeidsmigranten te huisvesten in rijtjeshuizen maar daar zitten omwonenden niet op te wachten. Er is hier veel weerstand tegen. Zo is zo’n plan in Kreileroord van tafel gehaald.
Ard van Diepen, directeur van uitzendorganisatie Mondial, pleit nu ook voor grootschalige wooncomplexen waar minimaal tweehonderd arbeidsmigranten kunnen wonen. Meer is goed mogelijk. Mondial beheert de opvang in het voormalige architectenbureau in Waldervaart waar ruim tachtig arbeidsmigranten verblijven. Te weinig zegt hij om het beheer rendabel te maken. Maar ja, waar is er plek voor grootschalige verblijfsvoorzieningen?
Klaas de Leeuw van De Leeuw Projectontwikkeling in Anna Paulowna heeft een oplossing achter de hand in de gemeente Hollands Kroon. Hij wil een groot hotel laten bouwen op het bedrijventerrein Robbenplaat in de Wieringermeer. Hij had zijn plan amper aan de buitenwereld laten weten of de aanbiedingen om te bouwen stroomden bij hem binnen.
Een sober hotel wordt het niet. Kwaliteit is belangrijk. De boodschap is duidelijk: we moeten de arbeidsmigranten koesteren en verwennen. Ik ben dan wel benieuwd wat de huurprijs wordt. De huur gaat van het loon af. Als er weinig overblijft komen ze niet.
De Leeuw is inmiddels ook in Schagen geweest en heeft bij wethouder Jelle Beemsterboer een plan ingediend voor een grootschalig migrantenverblijf in deze gemeente. In mijn betoog bij de start van de bijeenkomst waar ik deel uitmaakte van een soort panel van verschillende agrarische ondernemers, LTO en Mondial, hintte ik op zo’n voorziening in de Lus, het noordwestpuntje van de Lagedijk, 6,1 ha groot, dat nog steeds wacht op de vestiging van bedrijven. Niet wetende dat de ochtend hiervoor de Leeuw hetzelfde idee had geopperd bij Beemsterboer.
Als locatie denk ik inderdaad aan de Lus. Ooit genoemd als locatie voor een nieuw azc. Besturen betekent ook keuzes maken. Beemsterboer liet merken dat hij welwillend tegenover dit idee staat. Het probleem is de asfaltfabriek. Binnen een bepaalde afstand mogen geen mensen wonen. Maar daar is vast een mouw aan te passen. De arbeidsmigranten wonen er niet permanent maar tijdelijk. In die zin gaat het niet om wonen maar logeren. Aan het woongebouw zijn extra aanpassingen nodig.Â
Ik ben blij dat men afstapt van het idee om arbeidsmigranten niet te huisvesten in woonstraten. Het is ook te duur en er is weinig toezicht op het beheer van de huizen. Er zijn voorbeelden van totale verwaarlozing. Nu men denkt aan grootschalige voorzieningen is winst. Zo kunnen ook kleine agrarische bedrijven met weinig arbeidsmigranten hiervan profiteren.Â
Eugeen Hoekstra
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal