Column: Goed en slecht nieuws voor de sport
Er is goed nieuws en er is slecht nieuws voor de sportsector. Goed nieuws is dat sportclubs in Schagen de laatste bezuiniging op de accommodaties van de kant van de gemeente niet hoeven door te voeren. Ze kunnen het geld in eigen zak houden. Het gaat om 70 duizend euro in totaal.
Slecht nieuws is de verruiming van de btw-vrijstelling zodat de Btw-aftrek verdwijnt. Goed nieuws is dat er subsidie komt van het Rijk voor investeringen die sportclubs doen. Goed nieuws is ook dat gemeenten het Ozb-tarief voor sportaccommodaties mogen verlagen. Van dit laatste kunnen ook de dorpshuizen, scouting en muziekscholen profiteren.
Het stond al in het coalitieakkoord van CDA, PvdA en JESS dat de laatste tranche van de bezuiniging op sportaccommodaties zou worden geschrapt. De gemeenteraad hoeft alleen maar ja te zeggen en het schrappen van deze bezuiniging is een feit.
Het ander voordeeltje is dat gemeenten voor sportaccommodaties (maar ook voor dorpshuizen, muziekscholen en de scoutingclub) het OZB-tarief mogen verlagen. Zij hebben dit te danken aan het ijverige CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt wiens amendement door de Tweede Kamer en op 18 december ook door de Eerste Kamer is aangenomen. Door dit amendement kunnen de gemeenten een lager OZB-tarief in rekening brengen bij sportaccommodaties. Dit kan ingaan per 1 januari 2019.
Zo kan een gemeente die ervoor kiest om te differentiëren, bepaalde instellingen alleen het eigenarendeel, zoals dat voor woningen geldt te laten betalen. Maar er is verwarring. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) meent dat het amendement niet strookt met een bepaling in de Gemeentewet en wil erover praten met het ministerie. Verwarring alom.
Verruiming van de Btw-vrijstelling lijkt goed nieuws, sportclubs hoeven geen btw meer af te dragen over hun (kantine)opbrengsten, maar het is slecht nieuws als zij de Btw-aftrek op aan- en inkopen verliezen. En dat gebeurt dus. In 2013 oordeelde het Europese Hof dat de btw-sportvrijstelling niet alleen beperkt mag blijven tot sportverenigingen. In 2017 heeft het kabinet bekendgemaakt dat de btw-sportvrijstelling in 2019 inderdaad wordt verruimd tot andere instellingen met een maatschappelijke functie.
De verruiming houdt echter in dat sportclubs de btw-aftrek op de inkoop kwijtraken. Dat is meestal 21%. Zo hielden ze geld over. Weg voordeel. Zo wordt de sport wel erg duur.
Het Rijk komt er goed vanaf want deze houdt de 241 miljoen euro in zijn zak dankzij het schrappen van de 21% btw-aftrek. Toch niet eerlijk? Het kabinet heeft daarom besloten het bedrag van 241 miljoen euro te laten terugvloeien naar de amateursportorganisaties. Hoe? In de vorm van een subsidie. Moet je hier blij mee zijn?
Er is haast geboden. Er ligt 87 miljoen euro op de plank voor de subsidie. Ook de gemeenten, vaak eigenaars van sportaccommodaties, mogen rekenen op subsidie. Wie het eerst komt het eerst maalt. Hoevelen zouden achter het net vissen? Waarom die haast? Toekenning vindt plaats op basis van volgorde van binnenkomst.
Onzekerheid troef. De btw-aftrek stond als een huis. De subsidie moet je maar afwachten. En deze gaat de kosten niet goedmaken. Neem het zwembad. De kosten voor nutsvoorzieningen zijn uitgesloten van de subsidieregeling. “Een zwembad kon voorheen wel de btw over de energierekening aftrekken maar straks niet meer. En dat terwijl nutsvoorzieningen al veel kosten maken.”
Eugeen Hoekstra
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal