Column: Wie betaalt de aanpassingen aan de scootmobiels?

Net als de Stint is de scootmobiel levensgevaarlijk. De Stint is meteen van de openbare weg gehaald. De veiligheid kan niet worden verzekerd was de conclusie na het ongeluk op het spoor in Oss waarbij vier kinderen omkwamen. Inmiddels weten we meer. De overheid heeft vreselijk gefaald in het toezicht op de veiligheid van de Stint.

Het aantal kinderen is niet te tellen hoeveel van hen in gevaar zijn geweest op de momenten dat ze vervoerd werden door een Stint. Het noodlottige ongeluk is OSS heeft dit blootgelegd. De Sint kan op hol slaan en abrupt tot stilstand komen. Dit levensgevaarlijke mechaniek (of moet ik zeggen losse draadjes) zit ook in de scootmobiel.

Onderzoeker en werktuigbouwkundige Peter Coppes zei in een talkshow dat dezelfde rampzalige constructie aanwezig is in de scootmobiel die zoals we weten vaak door ouderen wordt gebruikt. Hij meldt dat hij tientallen mails heeft gekregen van mensen die zich zorgen maken over de scootmobiel.

De SWOV (Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) heeft specifiek onderzoek gedaan naar ongevallen met scootmobielen. Het wilde er achter komen of er een patroon valt te ontdekken in al die ongevallen.

Tussen 2010 en 2015 is onder de groep gebruikers van de scootmobiel het aantal verkeersdoden meer dan verdubbeld; van 19 naar 41 per jaar. Ook de afgelopen twee jaar vielen weer tientallen doden. De SWOV heeft vastgesteld dat de scootmobiel onveilig is. Niettemin wordt de scootmobiels niet van de weg gehaald.  

Volgens de SWOV zijn eisen die de wetgever aan scootmobielen stelt, “zeer summier”. Deze eisen staan in de ‘Regeling voertuigen’, een onderdeel van de Wegenverkeerswet 1994.

Hierin is precies opgenomen waaraan voertuigen in Nederland moeten voldoen en hoe deze voertuigen bij een keuring worden beoordeeld. “De normen voor de scootmobiel als medisch hulpmiddel zijn strenger maar navolging daarvan is niet verplicht”, stellen de onderzoekers. Dus gebeurt het blijkbaar niet. 

Minister Cora Van Nieuwenhuizen komt zeker met een lijst van noodzakelijke aanpassingen. De vraag is wie gaan die aanpassingen doen en wie gaan de kosten betalen?  Gemeenten zijn “hofleveranciers” van scootmobielen. Hebben zij voldoende eisen gesteld aan de veiligheid van deze voertuigen? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Het is heel vreemd dat nergens een bel is gaan rinkelen toen aan het licht kwam dat het aantal dodelijke ongevallen met scootmobiels in slechts een paar jaar tijds was verdubbeld. Oké, in 2012 ging er een vragenlijst rond van Veiligheid NL maar deze was beperkt en bood daarom weinig houvast.

De Stint werd na het verschrikkelijke ongeluk meteen van de weg gehaald. De scootmobiel met dezelfde tekortkomingen mag op de openbare weg blijven rijden. Het is net alsof gezegd wordt dat die dodelijke ongevallen de bestuurders toch meer te verwijten valt.

Eugeen Hoekstra

 

 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 15 december 2018
Categorie: Archief Column
Aantal views: 12
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):