Houtkachel aan? Stook zonder overlast!
Het is er weer tijd voor: ’s avonds gezellig je houtkacheltje of open haard aan. Toch is niet iedereen daar zo blij mee. Buren klagen soms over stank en vooral voor mensen met luchtwegproblemen zoals astma, kan de fijnstof die het vuur uitstoot gezondheidsproblemen opleveren. Maar er komt geen algemeen verbod op houtkachels. Wel wil de overheid belangrijkste gezondheidseffecten beperken door strengere eisen gaan stellen aan de uitstoot van schadelijke stoffen: per 1 januari 2020 mogen er alleen nog maar kachels worden verkocht die aan nieuwe normen voldoen.Â
We geven je een aantal tips om overlast te voorkomen:
Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout dan minstens twee jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat.
Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout: bij verbranding komen zware metalen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden. Ook (spaan)plaat is uit den boze vanwege de lijm die erin zit.
Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
Heb je een allesbrander? Neem dit woord niet letterlijk: je mag er niet alles in verbranden. Verbrand alleen onbewerkt, droog en schoon hout. Dus geen plastic, geverfd hout enzovoort. Afval verbranden is verboden.
Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken. Op de Stookwijzer kun je zien wanneer je beter niet kunt stoken.
Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.Â
Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout en zet even een raam open. Schuif niet de luchttoevoerklep dicht (‘smoren’): het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen (zoals PAK’s en koolmonoxide).
Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden.
Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor voldoende luchtaanvoer.
Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan vier uur op één dag. Zo blijf je vrienden met de buurt.
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal