Aanpassingen in vergunning ganzenbeheer

CALLANTSOOG/PETTEN – Faunabeheereenheid Noord-Holland heeft een vergunningswijziging aangevraagd bij de provincie Noord-Holland. De wijziging betreft het opnemen van aanvullende voorschriften in de vergunning voor ganzenbeheer in het Natura 2000-gebied Zwanenwater en Pettemerduinen.

Faunabeheereenheid Noord-Holland houdt zich onder meer bezig met het controleren van de ganzenpopulatie, bijvoorbeeld door nestbehandeling en ruivangsten. Stichting Fauna4Life heeft op 14 november 2022 een bezwaar ingediend tegen de vergunning van FBE. De Stichting vond dat er strengere voorwaarden verbonden moesten worden aan het ganzenbeheer in Callantsoog en Petten. Op 25 november 2024 is daar de zitting van geweest bij de rechtbank in Haarlem. Naar aanleiding van deze zitting heeft Faunabeheereenheid Noord-Holland de provincie verzocht om de vergunning te wijzigen. De wijziging betreft het laten opnemen van aanvullende voorschriften, zoals betredingsverboden voor broedkolonies, verstoringsvrije zones en een maximumsnelheid voor voertuigen van FBE.

Wat betekent dit voor het ganzenbeheer in de natuurgebieden Zwanenwater en Pettemerduinen? “In de praktijk niks”, zegt Patty Laan, directeur en woordvoerder van Faunabeheereenheid Noord-Holland. “Wij voerden onze werkzaamheden al uit conform de passende beoordeling. Het verschil is dat die regels nu ook als voorschriften in de vergunning zijn opgenomen. Dit zorgt ervoor dat toezicht en handhaving beter gewaarborgd is, maar voor ons verandert er niets, want we hielden ons al aan de regels. Het zou gek zijn als we dat niet doen, want het is een gevoelig onderwerp en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. Er worden dieren gedood. Dat doen we niet omdat we dat leuk vinden, maar ter bescherming van de natuur en gewassen”, zo legt Laan uit.

Met het opnemen van de voorschriften in de vergunning komt Faunabeheereenheid Noord-Holland wel tegemoet aan een wens van Stichting Fauna4Life. “Het is een stap in de goede richting, maar wat ons betreft kan er nog meer gebeuren”, reageert Pauline de Jong, secretaris bij Stichting Fauna4Life. De Stichting zou het liefste zien dat (vooral broedende) ganzen helemaal met rust worden gelaten. De voorgestelde wijzigingen in de vergunning liggen tot en met 8 mei 2025 ter inzage. Gedurende de periode van terinzagelegging kan een ieder schriftelijk of mondeling zienswijzen naar voren brengen. Pauline de Jong geeft aan dat Stichting Fauna4Life nog in overweging is over het indienen van zienswijzen. “We moeten er nog goed naar kijken”, benadrukt zij.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Lianne Snel is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeksjournalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):