Zure gekken

Altijd leuk om te weten hoe een burgemeesters denkt over zijn onderdanen. Natuurlijk maakte hij meteen excuses voor de orale uitglijder maar het is zijn denkpatroon dat zorg baart. Wie in de clinch ligt met de gemeente komt er niet goed af bij de burgervader van Hollands Kroon. De kwestie zit hem hoog en dan komen de superlatieven zo zijn mond uit.

Wordt het usance dat onze bovengestelden zich zo gaan uitdrukken als zij de pik op iemand(en) hebben. Mark Rutte met zijn Turken die moeten oppleuren, burgemeester Aboutaleb die vindt dat als je het niet bevalt je moet oprotten en Rob Oudkerk die voor een openstaande microfoon liet ontvallen dat die Marokkanen kutmarokkanen zijn.

Maar burgervader Jaap Nawijn van Hollands Kroon ging een stapje verder door mensen met naam en toenaam te noemen dat ze zure gekken zijn. Kijk, dat is nou dapper. Die Rutte, die Aboutaleb en die Oudkerk hielden het bij bepaalde bevolkingsgroepen, Nawijn noemde man en paard en dan ben je een flinke bestuurder. Niet verschuilen achter ‘onze asocialen’ in de gemeente maar u daar, ja, u, familie Lombaard, ik heb het over jullie, jullie zijn zure gekken, als jullie dat maar weten. Zo denk ik over jullie.

Hij had het niet mogen zeggen, natuurlijk niet, maar wrevel, irritatie, chagrijnigheid hopen zich op in de ziel van de burgemeester van de geweldige gemeente Hollands Kroon, maar een burgemeester is ook maar een mens, ja, een zwak moment heeft iedereen weleens, had niet mogen gebeuren, had ik niet mogen zeggen, kortom, pek en veren zijn mijn deel. Is er ergens in de gemeente waar ik kan kastijden? Waar ik mijn hoofd door een gat kan steken en dat de familie mij met eieren en tomaten kan bestoken?

Nawijn is niet uit het nieuws te slaan. Zo werd hij, echt niet zo lang geleden, op de hak gekomen vanwege zijn declaratiegedrag en belandde hij in een carnavalsnummer. In zijn derde jaar toucheerde hij bijna 11.500 euro aan declaraties en onkostenvergoedingen. Dat waren peanuts in vergelijking met zijn debuutjaar toen hij ruim 24 mille declareerde bij de gemeentekas. Hiervan moest hij 3700 euro terugbetalen vanwege ten onrechte genoten reiskostenvergoedingen.

Zijn collega Marjan van Kampen uit het rustieke Schagen doet het voor minder. Zij declareerde in haar tweede jaar bijna 880 euro. Kijk, zo kan het ook. Ook toen kwamen er excuses van Nawijn maar ja, een burgemeester is ook maar een mens, een mens van vlees en bloed en wat als je partner in Ouderkerk aan de Amstel blijft wonen, dan ga je forenzen, van Hollands Kroon op en neer naar Ouderkerk aan de Amstel en de volgende dag op en neer weer terug. Intussen blijft de gemeente 800 euro per maand betalen voor de Ark. Het zij hem vergeven. Liefde maakt blind. Zand erover. Geen oude koeien uit de sloot halen, Hoekstra.

Boetekleed of niet, het maken van excuses is niet voldoende, zijn uitglijder maakt duidelijk hoe hij zelf in het burenconflict staat, hoe hij ook partij heeft gekozen en hoe hij de familie Lombaard het leven zuur maakt. En dat in een gemeente die zichzelf hoge kernwaarden heeft toegedicht als vertrouwen, respect, openheid en lef.

Eén kernwaarde hebben ze vergeten: spreken is zilver, zwijgen is goud. En vergeet niet de glans van de voorbeeldfunctie. De kwestie krijgt nog een staartje in de gemeenteraad. Natuurlijk komt er een commissie en natuurlijk vergadert de commissie achter gesloten deuren en natuurlijk komt er een rapport dat wij niet mogen lezen. Zo is het in Hollands Kroon: wie storm oogst kan zijn koffers pakken. 

Eugeen Hoekstra

 

Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalReageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: