Waldervaart is allang zijn hart kwijtgeraakt

Ooit was ik gelukkig in de Waldervaart. Een overdekt winkelcentrum waar het goed toeven was.  De supermarkt, de kapper, de kioskwinkel, de bloemenzaak, de fietsenwinkel, de drogist en snackbar De Muizenval — samen vormden ze het hart van onze wijk. Het was geen glamour, geen grandeur, maar wel gewoon goed. Een plek waar je niet alleen boodschappen deed, maar ook een praatje maakte. Gemoedelijk, vertrouwd, levendig en veel groen. 

Maar op dinsdagmiddag 31 oktober 2017 veranderde alles. Toen werd de eerste steen niet gelegd, maar wél de eerste klap uitgedeeld. De gemeente, in de persoon van voormalig wethouder Jelle Beemsterboer, tekende samen met projectontwikkelaar Hoorne Vastgoed een intentieovereenkomst. Herontwikkeling heette het. Vernieuwing, Vooruitgang. In werkelijkheid was dit het begin van de sloop: van stenen èn van vertrouwen.

Vandaag is er nog maar één winkel over: de supermarkt en een bloemenwinkel. De rest is weggevaagd. Een herontwikkeling zonder hart, zonder ziel. Inwoners voelen zich bedrogen. De belofte van verbetering bleek een farce. En de angst voor wat er nog komen gaat, is groot.

Op 14 april werd het centrum van Waldervaart besproken tijdens het Politiek Café. Nieuwe plannen. Nieuwe zorgen. Hoogbouw dreigt. Minder groen. Parkeerproblemen, die in beleidsjargon worden verzacht tot “gedeeld parkeren”. Gedeeld? Met wie, met wat? En de klankbordgroep? Die werd pas recentelijk geconfronteerd met bouwplannen van vijf woonlagen. Verrast. Alwéér.

Maar als je voorstelt het Kindcentrum dan maar ondergronds te bouwen om ruimte te sparen, zwaait de deur vanzelf weer dicht. Te duur. Te lastig. Terwijl ondergronds bouwen in een land waar dozen in weilanden verrijzen misschien wel de enige manier is om leefbaarheid en landschap te beschermen.

Voormalig wethouder Beemsterboer stelde in 2021 dat het een lang en heel zorgvuldig proces geweest is, waarbij bewoners van de wijk een flinke inbreng hebben gehad. “Alle partijen binnen het centrum zien meerwaarde in de gezamenlijke planvorming en ontwikkeling. Ik ben dan ook heel blij met dit mooie resultaat.”  Het resultaat? Kaalslag. Hoorne Vastgoed joeg met torenhoge huren de winkeliers het centrum uit, terwijl de gemeente toekeek. Wat rest is een plan dat vooral vastgoed ademt. Appartementen, een Kindcentrum, meer beton, minder wijkgevoel.

Het eerste plan sneuvelde al op protesten. Maar zie: op 15 november 2023 kwam het college terug met de boodschap dat het plan “terug naar de tekentafel” ging, zodat het “doel gehaald kon worden”. Dat doel zou een “duurzaam en toekomstbestendig centrumgebied” zijn, met “winkelen, sport, onderwijs, welzijn en zorg” als samenhangende functies. Mooie woorden. Maar de meeste winkels zijn weg. En zorg en welzijn? Dat blijkt de wijkvereniging te zijn.

En nu? Op 6 mei 2025 stemde de gemeenteraad in met de kaders van een nieuw plan. Kindcentrum en expertise onder één dak, appartementen tot vijf lagen hoog en ja, er komt ook “groen”. Maar hoe zit het met parkeren? Komt er een goede oplossing voor de talloze busjes die dag in en dag uit leerlingen op- en afhalen en zorgen voor veel drukte in de omgeving?

Conclusie: het mooie, levendige centrum van Waldervaart is niet meer. Het winkelcentrum is gekielhaald en het gesprek gaat nu over vastgoed. Efficiënt. Strak.  Niets mis mee want onderwijs en wonen zijn belangrijk, maar ze vormen een sluitstuk van een ontwikkeling die het centrum uit de wijk heeft gehaald.

Eugeen Hoekstra

 

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?

Publicatiedatum: 9 mei 2025
Categorie: Column
Aantal views: 175
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):