Verplichting hemelwaterberging gaat nu in

SCHAGEN – De eerder aangekondigde verplichting voor hemelwaterberging bij nieuwbouw in Schagen, gaat nu in.

Onder hemelwater valt regen, hagel en sneeuw. De berging is verplicht bij nieuwbouw met een oppervlakte van 50 m² of meer en bij een uitbouw van 50 m² of meer. “We doen dit om de kans op wateroverlast te verkleinen. We zetten met de nieuwe regels een grote stap naar nieuwbouw die beter aansluit op het veranderende klimaat”, zegt wethouder Hans Heddes.

De nieuwe regel houdt in dat er bij nieuwe bebouwing 60 liter water per vierkante meter moet worden opgevangen op het eigen perceel. Dit kan op verschillende manieren. Na een bui mag het water niet direct het riool in, maar moet de hemelwaterberging het water opvangen.

Naast de verplichting tot de aanleg van hemelwaterberging krijgt de gemeente de bevoegdheid om mensen te verplichten om het hemelwater te scheiden van het vuilwaterriool.  Bij gemengde riolen, waarin vuilwater en hemelwater via dezelfde buis worden afgevoerd, zorgt hevige regenval vaak voor overlast.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Jordy heeft in als verslaggever/redacteur gewerkt op de redactie van Noordkop Centraal.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
9 antwoorden
  1. Almeerder
    Almeerder zegt:

    Domme mensen ook, in België is al gemeen goed.
    Met regenwater kan je ook de plee doortrekken als je ziek wordt van z’n wethouder of je eigen auto elke week wassen.
    In Almere mag dat niet voor de deur Ivm gescheiden systeem

    • Dennis
      Dennis zegt:

      Hopelijk wordt het Belgische systeem hier ook snel gemeen goed. Het is toch eigenlijk zonde om water dat gratis uit de lucht valt, niet te gebruiken om o.a. de wc mee door te trekken.
      Helaas zijn de systemen zonder subsidie niet zo rendabel.

  2. AH
    AH zegt:

    Gemeente Schagen wil wel de inkomsten van de woningen maar gaat geen riool neer leggen dat geschikt is voor het aantal aansluitingen die er op worden gedaan en uiteindelijk zullen de buffervaten gewoon moeten overlopen in het riool de burger moet opdraaien voor de incompetente gemeente ambtenaren / wethouders en komen met lap middeltjes en gaat over tot de orde van de dag .
    gemeenten hebben altijd met modellen gewerkt en die voorzagen dat grote regenbuien maar eens in de zoveel jaar zouden zijn en dus heeft gemeente de capaciteit maximaal in gebruik genomen , maar daarmee heeft gemeente zich geweldig vergaloppeerd en legt nu de schuld bij de burger .
    Niet lang terug werden burgers ook al gevraagd alle tuin tegels en terrassen te rooien nu weten we de laatste tijd ook dat de tuinen verzadigd zijn en het grondwaterpeil op dit moment voor mensen hoofdpijn en schade bezorgt .

  3. Dirk
    Dirk zegt:

    Dacht al dat ze niet helemaal zuiver waren maar nu gaan ze wel erg ver van het padje af. Wethouder Heddes zou alleen om de onzin van dit besluit bloot te leggen maar eens zelf met een schop een droge vijver uitgraven in het plantsoen voor het Gemeentehuis om het water op te vangen van het gemeentehuis. Misschien heeft hij dan door wat een onzin dit is. Als het artikel klopt natuurlijk.

  4. Farmers army
    Farmers army zegt:

    Wat een onzin gedoe die klimaat drammers slaan nu compleet door en het heeft totaal geen toegevoegde waarde laat me niks verplichten en al helemaal niet door de overheid

Reacties zijn gesloten.