Vallende sterren zien? Tips sterrenwacht

Gepland Nieuws

JULIANADORP – De weersverwachting is dat de bewolking dit weekend opklaart. In de nacht zijn als het donker en helder is op zaterdag en zondag 12 en 13 augustus dan veel vallende sterren te zien: de Perseïden. En winnaar van de Van der Biltprijs 2023 Astrid Eeuwes geeft op vrijdag 15 september een lezing over kleine fragmenten uit de ruimte, die je zelf kunt vinden om en op je huis.

Wil je de Perseïden gaan waarnemen, zoek dan een donkere plek met vrij uitzicht, neem plaats op je ligstoel en het tellen kan beginnen. Sterrenwacht Cees Buining in Julianadorp geeft handige informatie.

Perseïden
Op zondag 13 augustus vindt het maximum van de Perseïden plaats. De perseïden zijn zichtbaar van 11 tot en met 13 augustus. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is op 13 augustus rond 3.45 uur. De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 59° boven de horizon, in het oostnoordoosten. Er zijn dan bij ons ieder uur naar schatting ongeveer 39–50 meteoren van deze zwerm zichtbaar. Samen met meteoren van andere zwermen, en sporadische meteoren, zijn er bij donkere, heldere hemel in totaal circa 50–65 “vallende sterren” per uur te zien. De Maan komt om 2.25 uur op, is voor ongeveer 10% verlicht en stoort niet erg. Rond 5.45 uur gaat het schemeren en om 6.19 uur komt de Zon op.

Lezing micrometeorieten
Op vrijdag 15 september komt Astrid Eeuwes-Geurts (winnaar van de Van der Biltprijs 2023 van de KNVWS) een lezing geven met het onderwerp Micrometeorieten.
Astrid heeft zich sterk gemaakt met het zoeken naar micrometeorieten, de microscopische tegenhangers van de grote meteorieten. Micrometeorieten zijn kleine stukjes gesteenten die uit ons zonnestelsel komen. Ze worden door de zwaartekracht van de aarde aangetrokken en komen via de dampkring op aarde terecht. Door deze reis veranderen ze erg van uiterlijk en samenstelling en ze lijken daarom niet meer op de grotere en bekende meteorieten. Micrometeorieten kun je zelf ook vinden om en op je huis. Hoe dat precies in zijn werk gaat vertelt Astrid tijdens deze lezing.
Misschien heb jij er ook wel eentje in je dakgoot liggen?

Aanvang 20.00 uur
Locatie Cees Buining Sterrenwacht, Perenhout 12, Julianadorp
Toegang € 7,-, Donateurs € 5,- en leden hebben gratis toegang.
Aanmelden verplicht: stuur een bericht via e-mail, een privé bericht via Facebook of Instagram of een WhatsApp.

Avatar foto
Richard de Graaf is als weekendredacteur actief voor Noordkop Centraal en Regio Noordkop.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):