Tijdelijke huisverboden opeens lager

SCHAGEN – In 2020 zijn in totaal 56 Tijdelijk Huisverboden opgelegd, waaronder 18 in de Kop van Noord-Holland.  Dit is een daling van 31% ten opzichte van 2019 toen 81 Tijdelijk Huisverboden werden opgelegd.

Veilig Thuis heeft geen duidelijke verklaring voor de daling, daarvoor is een nadere uitvraag bij de politie nodig. Met een Tijdelijk Huisverbod mag de pleger van huiselijk geweld tien dagen de woning niet betreden. Daarnaast mogen de direct betrokkenen in deze periode geen contact met elkaar hebben.

Bij 36% van alle Tijdelijk Huisverboden werd de maatregel verlengd met 18 dagen. Er is zeventien keer sprake geweest van een overtreding, waarbij de betrokkene zich niet aan de gemaakte afspraken heeft gehouden.

In 29% van de gevallen is er een samenloop met het strafrecht geweest. Dit houdt in dat er betrokkenheid is geweest van het Openbaar Ministerie en de Reclassering.

Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: