Succesvolle duurzame bollenteelt bij Huiberts

SINT MAARTENSBRUG – John Huiberts uit Sint Maartensbrug produceert als vrijwel enige in Nederland op duurzame wijze tulpen. 

John maakte een aantal jaren geleden zijn overstap naar de biologische bollenteelt. Hij werd zich bewust van het feit dat er beter voor zijn land gezorgd moest worden. En verbetering van het bodemleven staat centraal door geen gebruik te maken van kunstmest en gewasbestrijdingsmiddelen.

Na het koppen van de tulpen zijn er nog zes weken ongeveer om de bollen te rooien. Dan worden de bollen gedroogd, gepeld en gesorteerd in een periode van ongeveer zes weken. Het land wordt meteen weer ingezaaid met een groenbemester. 

Er zijn 55 hectare biobollen in Nederland en 25.000 hectare voor de gangbare bollen. Het aantal biobollen telers neemt niet toe. De teelt is lastig en risicovol.

Een reportage over alle aspecten van het bedrijf is gemaakt door het team van Noordkop Centraal in 2019. Melanie Stuifbergen doet de presentatie. Joop Luten deed het camerawerk en verzorgde de montage. Charlotte de Koomen was verantwoordelijk voor de regie. Door technische omstandigheden kon de video nu pas uitgezonden worden.

(Foto’s en video: Joop Luten)

Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop CentraalGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):