Schagen besteedt deel woningbouwproject uit

SCHAGEN – De gemeente Schagen gaat een flink deel van ambtelijk werk voor het woningbouwproject aan de Bogtmanweg in Tuitjenhorn uitbesteden aan een marktpartij onder de noemer ‘ontwikkelen zonder ontwikkelaar’. Een marktpartij zal de ontwikkeling van gemeentegronden volledig voor haar rekening nemen, inclusief het stedenbouwkundig plan en het beeldkwaliteitsplan en de kostenraming. Volgens het college leidt dit concept tot lagere ontwikkelkosten en komt dat ten goede aan de aankoopprijs van de woningen. Wie deze marktpartij is, wordt niet gezegd.

Een andere voordelen dat het college ziet is tijdwinst doordat planvorming, onderzoeken en participatie naast elkaar verlopen, terwijl de gemeente de regie houdt over het project en de ambtelijke organisatie minder werkdruk beleeft.

Het project behelst de bouw van ongeveer 165 woningen, waarvan 30% sociale huur en 10% goedkope koopwoningen. Van de koopwoningen zullen er 107 voor maximaal €355.000,-verkocht worden. Daarin worden zoveel mogelijk gelijkvloerse woningen toegevoegd, geschikt voor senioren en andere doelgroepen, inclusief een klimaatadaptief ingerichte openbare ruimte. De oplevering van de woningen is gepland tussen 2027 en 2029.

Bouwgrond
Hoewel de gemeente niet over voldoende eigen bouwgrond beschikt, zijn de gesprekken met de huidige grondeigenaren nog gaande. Het risico van deze nieuwe aanpak, is dat bij een ‘no go-besluit’ de samenwerking met de marktpartij niet wordt voortgezet. De gemeente kan dan de grond en de ontwikkeling via een tender in de markt zetten, wat een aanzienlijke vertraging kan veroorzaken.

Doordat omwonenden nog vóór de vergunningverlening zienswijzen kunnen indienen, kunnen wellicht formele bezwaarschriften worden voorkomen, meent het college. Addertje onder het gras zijn de recente stikstofuitspraken waardoor de provincie geen vergunningen verstrekt. Ook kan de pluimveehouderij in de buurt roet in het eten gooien.

Hofje
Een eerder bouwplan uit 2019 voor ongeveer 80 woningen, inclusief een hofje voor senioren, bleek onhaalbaar. De term hofje komt in het nieuwe plan niet voor.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
2 antwoorden
  1. Greet van Veen
    Greet van Veen zegt:

    Jammer jammer jammer, heel veel tijd, geld en moeite verkwist. In de onlangs nog gehouden infoavond raadscafé werd er nog steeds positief over een hofje gesproken door de gemeente raadsleden uit Schagen. Het wordt zo een eindeloos, en onzeker verhaal terwijl zoveel mensen daar wel zin in hadden. De jonge mensen met de CPO hebben helemaal het nakijken.
    Eigenlijk heel bizar!

  2. Jerommeke
    Jerommeke zegt:

    Een gemiste kans wellicht:

    Gemeenten in de Noordkop zouden er ook voor kunnen kiezen om een gezamenlijk ambtelijk apparaat op te zetten voor woningbouwprojecten. Dat vermindert de werklast, verhoogt efficiëntie en bespaart kosten door gedeelde middelen en expertise. Het zorgt wellicht ook voor meer continuiteit als collega’s uit andere gemeenten kunnen bijspringen.
    Hoe dan ook: intergemeentelijke samenwerking kan mijns inziens leiden tot betere coördinatie en innovatie, hetgeen de kwaliteit van nieuwbouwprojecten in de Noordkop ten goede zou komen.

    Misschien kunnen de nog komende woningbouwprojecten wél vanuit een intergemeentelijk projectbureau worden gecoördineerd? Het is wel erg simpel om, als het even te druk wordt, dan maar een externe marktpartij in te schakelen. Kost waarschijnlijk ook nog eens een smak geld. En dan is er ook nog de discussie in gemeenteland over uit de hand lopende kosten van externe inhuur.
    Dus…. als het in andere Noordkopgemeenten relatief rustig is op de afdeling woningbouw, dan ligt samenwerking op dit vlak toch voor de hand?

Reacties zijn gesloten.