Radioactief afval voortaan opgeslagen in duinen

SCHAGEN – Komt in de duinen van Petten een dependance van COVRA? Radioactief afvalverwerker COVRA in Zeeland zorgt voor het opbergen van radioactief afval in de grond.

Er moet nog veel van dit afval van de huidige kernreactor in Petten naar Zeeland worden vervoerd, maar dit blijkt een heel dure aangelegenheid te worden.

De kosten kleven aan de komst van Pallas, de kernreactor die de huidige reactor moet vervangen. De investeerders voelden er weinig voor om deze kosten te betalen en zijn afgehaakt. Door het afval in de duinen van Petten op te slaan worden veel kosten bespaard.   

COVRA neemt radioactief afval over tegen ‘finale kwijting’. Dat betekent dat de producent van het afval aan COVRA een bedrag betaalt en dat COVRA daarna volledig eigenaar is van het afval. Als er dan later tegenvallers zijn met het radioactief afval, komen die voor rekening van  COVRA, bericht nucleair adviesbureau Laka op de website.

Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
1 antwoord
  1. Friso Teerink
    Friso Teerink zegt:

    De gemeenteraad van Schagen wordt hierover niet actief geinformeerd. Terwijl het een heel belangrijk vraagstuk is. Wat niet weet wat niet deert is kennelijk hier het credo,

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: