Oorlog en Poëzie in Museum Vreeburg

SCHAGEN – Bij Boerderij- en Rijtuigenmuseum Vreeburg in Schagen zijn twee door corona uitgestelde exposities te zien. Oorlog en verzet in en rond Schagen en het ontstaan van het poëziealbum, in de volksmond poesiealbum genoemd.

In Oorlog en verzet in en rond Schagen worden voorwerpen en documenten uit de Tweede Wereldoorlog getoond met speciale aandacht voor de 15 verzetsmensen naar wie straten zijn genoemd in de wijk Muggenburg.

Het poëziealbum is zo’n 400 jaar geleden ontstaan in de Duitse universitaire wereld. De studenten lieten hun bijbels signeren door medestudenten en professoren.

De dames namen het over en na 1850 waren het vooral meisjes die een poesiealbum hadden. Het werd een boekje met lieve gedichtjes en schattige plaatjes. De albums die in Vreeburg liggen komen overal in bruikleen vandaan.

Museum Vreeburg aan de Loet 14 in Schagen is van woensdag tot en met zondag van 13.30 – 16.30 uur geopend.

(Foto’s en video: Kitty Mertz)

Sanne de Weger heeft de School voor de Journalistiek gevolgd. Na een aantal jaar op verschillende redacties te hebben gewerkt voelt Sanne zich sinds 2010 thuis op de redactie van Noordkop Centraal.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: