Motorrijden wordt steeds populairder

SCHAGEN – Steeds meer mensen kopen een eigen motorfiets of halen hun motorrijbewijs. Met name 65-plussers zijn steeds vaker gecharmeerd van de motor, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2019 bezaten 70.000 ouderen een motor, begin dit jaar waren dat er ruim 100.000. Een stijging van 54 procent.
In Schagen staan 73.1 motorfietsen per duizend volwassen inwoners geregistreerd, in Hollands Kroon 82.7 en in Den Helder staan 52.8 motorfietsen per duizend volwassen inwoners geregistreerd.

Motoren geven geluidsoverlast. Zeven Nederlandse wegen zijn om deze reden al dan niet tijdelijk afgesloten voor motoren, meldde De Telegraaf anderhalve week geleden. Zo zijn de Lekdijk bij het Utrechtse Lopik en de Zuiderdijk in de Kop van Noord-Holland dicht.
Het gaat voornamelijk om afsluitingen tijdens het weekend in de zomer.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
6 antwoorden
 1. Farfalle
  Farfalle zegt:

  Vind motorrijders altijd een beetje sneu volk. Onnodig extra gas geven bij het inhalen van fietsers of extra kabaal maken voor een vol terras. En als ze dan zelf naar het terras gaan de motor lekker lang laten lopen bij het afstijgen en idem bij vertrek. Eerst motor starten, lekker laten lopen, dan rustig de motorjas aan en dan, rustig aan, de helm opzetten. Om daarna met veel kabaal weg te rijden.

  Moet altijd denken aan de knulletjes van 18 die met hun raampjes open met de muziek op 100 in hun golfjes langs het terras rijden.

  • Sacha
   Sacha zegt:

   Precies dit ja! Motorrijders zijn eigenlijk gewoon fatbike-rijders die op de motor zijn overgestapt. Ze heten ook vaak Kevin. Of Wesley. En Peter. Die thuis onder de plak zit en dan op z’n motortje stoer gaat zitten doen.

 2. Martijn
  Martijn zegt:

  Er wordt gelijk gesteld dat motoren geluidsoverlast veroorzaken lekker gegeneraliseerd bedankt hoor volgende keer ff je feiten beter checken voor je wat schrijft

  • Jan
   Jan zegt:

   Verkeer is de belangrijkste oorzaak van geluidhinder: in 2019 had één op de tien Nederlanders ernstige hinder van verkeer, vooral van brommers en motoren. Dat zijn 1,5 miljoen mensen. Nu nog meer dus.

  • Henk
   Henk zegt:

   Als we met 17 man uitrijden op de HD dan geeft het wel degelijk tijdelijk (heel mooi) geluidsoverlast.

   • Ingrid
    Ingrid zegt:

    Mooi gezegd Henk, u beschrijft hier inderdaad een symfonie en indrukwekkend klankenspel, waar je indien niet te lang aan bloot gesteld, intens van genieten kan met huid, haar, merg en been.. lol
    Goed Punt, Prima Gemaakt! +1

Reacties zijn gesloten.