Meer onderzoek nodig naar herkomst gif

NOORDKOP – Er is grondig onderzoek nodig naar de herkomst van het gif dinoterb. 

Vorige week kwam Mobilisation for the Environment (MOB) met een bericht dat het middel vooral rond bollengebieden is gevonden. De bollensector reageert verbaasd.

Het gif is al sinds 1998 verboden. Voor die tijd werd het volgens Martijn van den Berg van LTO Noord alleen gebruikt in de aardappelteelt. Van den Berg vertelt ook dat het middel nagenoeg niet afbreekt, waardoor het zou kunnen gaan om resten uit het verleden.

Het blijft een raadsel hoe het kan dat het middel ook gevonden is in natuurgebied Het Zwanenwater bij Callantsoog. Dat gebied ligt veel hoger dan de omliggende landbouwgronden.

Dat direct naar de bollensector wordt gewezen is volgens meerdere betrokkenen niet terecht.

Het Waterschap, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater, meldt via NH Nieuws geen concrete aanwijzingen te hebben van illegaal gebruik door de agrarische sector of particulieren. “Het vrijkomen van de stof als gevolg van historisch gebruik sluiten we niet uit”, aldus het waterschap.

Meerdere partijen dringen aan op verder onderzoek naar de herkomst van het gif.

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
3 antwoorden
  1. J
    J zegt:

    Het zal mij benieuwen wanneer de deksel weer op de doofpot gaat. Even de juiste mensen omkopen en je hoort er niets meer van.

Reacties zijn gesloten.