Maar weinig animo burgerparticipatie

SCHAGEN – Slechts 14 inwoners van de gemeente Schagen kwamen woensdagavond naar het gemeentehuis van Schagen voor een avond over burgerparticipatie. 

‍De gemeenteraad wil graag samen met de inwoners beleid maken en uitvoeren. Daarom werden inwoners uitgenodigd om met ideeën te komen hoe de betrokkenheid van inwoners bij de gemeente kan worden verbeterd. 

Naast de 14 inwoners waren ook bijna alle raadsleden aanwezig. Die kregen eerst een presentatie van Joop Hofman van Rode Wouw. Die organisatie geeft overal in het land lezingen over burgerparticipatie.

Dat het een lastig onderwerp is, bleek tijdens de groepssessies die volgden. Belangrijkste bij burgerparticipatie is vertrouwen in de overheid, en dat vertrouwen is sneller geschaad dan gewonnen. 

Toch kwam er aan het eind van de avond een gedeelde conclusie uit. Met burgerberaad, waarbij inwoners direct kunnen meebeslissen over belangrijke onderwerpen, kan de invloed en participatie van bewoners worden verbeterd. 

De werkgroep gaat de ideeën nu verder uitwerken en komt in de loop van volgend jaar met een concreet voorstel om de burgerparticipatie te verbeteren. 

Avatar foto
Ed van Oerle is hoofdredacteur en algemeen manager van Noordkop Centraal. Iets delen? Iets delen met Ed? Mail naar ed.vanoerle@noordkopcentraal.nlReageer op dit artikel
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: