Kitty kookt… Asperges

Het is weer aspergetijd en ik ben er gek op, zowel de witte als de groene asperges!

In Nederland kende ik heel lang alleen de witte. De groene leerde ik eten bij mijn Zwitsers-Italiaanse vrienden in Milaan in de jaren 70. Ik moest er wel aan wennen want ze zijn wat uitgesprokener van smaak.

Nu worden ze zelfs heel dichtbij geteeld door de broers Sem en Kay Broersen in Warmenhuizen en in combinatie met hun verrukkelijke aardbeien is het een echte feestmaaltijd. 

Terwijl ze zaten te eten opperden de broers bij hun ouders dat zij wel op het brak liggende land groene asperges wilden telen. Pa en ma zeiden lacherig, nou wat let jullie! Maar de broers waren serieus en gingen in 2013 aan de slag. Eerst wat voorzichtig maar de resultaten waren zo goed dat de broers uitbreiden.  In 2017 begonnen zij ook met witte asperges. Ze zijn erop dit moment volop wit en groen en tegenwoordig hebben ze ook een paar richels donkerpaars tegen zwart aan asperges.

Voor de groene asperges in combinatie met hun aardbeien heb ik een verrukkelijk  recept. Het is eenvoudig om te maken maar ik vind het een ster waardig. Je kunt het als voorgerecht maken, maar als hoofdgerecht.

Wat heb je er voor nodig:

– Een bos groene asperges

– Een doosje aardbeien

– 2 ons rauwe ham

– Pijnboompitten

– Balsamico azijn

– Mosterd

– Honing

– Peper en eventueel wat zout.

Hoe maak je het

Maak een dressing van 1 eetlepel balsamico azijn, wat mosterd, zout, peper en wat honing en meng goed door elkaar. Voeg 3 eetlepels olijfolie toe en meng het goed. De By Broersen aardbeien hoeven niet te worden gewassen. Halveer ze en doe ze bij de dressing (eventueel een dubbele dressing maken voor een hele doos). Meng ze voorzichtig en laat zeker een half uur staan. 

De groene asperges hoeven niet te worden geschild. Snijd het harde stukje aan de onderkant eraf en halveer de asperges. Kook ze ongeveer 7 minuten, giet ze af en laat ze afkoelen. Rooster de pijnboompitten even in een koekenpan en laat afkoelen. Scheur de rauwe ham in stukjes.

Drapeer de asperges op de borden en leg er een bergje aardbeien op. Strooi er pijnboompitjes over en ook het restant van de dressing en drapeer de stukjes rauwe ham erover.

Voor een goede smaakbeleving een stukje aardbei, asperge en ham samen eten.

Geniet ervan!

Zien hoe ik het maak? [url|https://youtu.be/bUY6imAIAS0||klik hier|ext]

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Je leest een bericht uit het rijke archief van Noordkop Centraal



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):