Ingezonden: Wat je moet weten over investeren in cryptocurrency

Wie had 20 jaar geleden gedacht dat we vandaag de dag zouden kunnen betalen met digitaal geld? Toch is het zo: steeds meer mensen investeren in de Bitcoin koers en de koersen van andere altcoins. Hoewel cryptocurrency voor veel mensen nog voelt als iets dat ver weg van ze staat, zijn het allang niet meer alleen de ondernemers en grote investeerders die geld zien in cryptomunten. Ook gewone mensen, bijvoorbeeld uit Callantsoog of Sint Maartenszee, zien de voordelen in van crypto. Lees hier meer over cryptocurrency en waar je op moet letten wanneer je erin gaat investeren.

Cryptocurrency: wat is dat precies?

Voordat je gaat investeren in cryptomunten is het aan te raden om je goed in te lezen over dit digitale geld. Op die manier kun je namelijk het optimale halen uit je investering. Natuurlijk hoef je geen expert te zijn, maar een beetje kennis van waar je in gaat investeren is heel erg handig. Cryptocurrency is digitaal geld dat met behulp van een versleutelde code van cijfers en getallen is beveiligd. Niemand anders dan de eigenaar van zo’n cryptomunt kan een transactie uitvoeren met de munt. Dat maakt crypto op deze manier veel veiliger dan ‘gewoon’ geld, omdat het beter bestand is tegen hackers en criminelen. Iedere munt heeft een unieke code die niet te vervalsen of te beschadigen is.

Er bestaan verschillende soorten cryptomunten, waarvan de Bitcoin de meest bekende is. Wanneer je naar de Bitcoin koers kijkt, zie je al gauw dat dit ook de cryptomunt is met de meeste waarde binnen cryptocurrency. Begin 2021 scoorde Bitcoin een record; één munt was in maart voor eventjes meer dan 60.000 dollar waard. Op de andere koersen gaat het iets minder spectaculair, maar dat betekent niet dat deze munten niet het investeren waard zijn. Neem bijvoorbeeld de Cardano koers: in januari 2021 was één munt op deze koers nog geen 15 cent waard terwijl de munt in de zomer al meer dan € 2,40 waard was. Een flinke stijging dus.

Investeren in crypto niet alleen meer voor experts

Dergelijke stijgingen op de diverse crypto koersen zijn onder andere een gevolg van de pandemie en de economische crisis die daarbij begon. Door deze crisis besloten investeerders en ondernemers om zich terug te trekken van de aandelenmarkt die langzaam maar zeker instortte. Cryptogeld is gedecentraliseerd, waardoor de economische crisis niet direct een negatieve invloed heeft op de waarde ervan. Sterker nog: de waarde ervan gaat juist omhoog wanneer men het vertrouwen in de economie verliest. Dat is precies wat er gebeurde tijdens de pandemie en de lockdowns; er werd massaal geïnvesteerd in cryptomunten.

Dat was direct te zien op de diverse koersen; de waarde van de Bitcoin schoot omhoog, evenals de waarde van andere altcoins. Deze plotselinge stijging bleef niet onopgemerkt waardoor zelfs ‘de gewone mens’ besloot te investeren in crypto. De kans is groot dat je wel iemand kent die een deel van een Bitcoin heeft of die de trotse eigenaar is van enkele altcoins. Dat betekent dus dat crypto allang niet alleen meer bedoeld is voor experts en nerds. De verwachting is dat er in de toekomst alleen maar meer kan en mag met crypto én dat we steeds vaker gebruik kunnen maken van dergelijk digitaal geld als officieel betaalmiddel.

Ook investeren in cryptomunten? Dit moet je weten

Wanneer je ook van plan bent om te investeren in Bitcoin of een andere altcoins is er een aantal zaken dat je moet weten. Zo moet je nooit zomaar een groot bedrag inleggen dat je niet kunt missen. Dat komt omdat de crypto koersen ontzettend volatiel zijn; de waarde van een cryptomunt kan ineens heel erg dalen (of juist stijgen). Daarom is het belangrijk om alleen te investeren met geld dat je eventueel kunt missen. Let er daarnaast ook op dat een investering in cryptocurrency alleen ‘werkt’ wanneer je op de langere termijn investeert. Dat betekent dat je niet direct je cryptomunten moet verkopen wanneer ze één dag veel waard zijn, maar ook dat je niet meteen bij de pakken neer moet gaan zitten wanneer de waarde snel daalt.

Investeren en emoties gaan dus niet goed samen. Zorg er dus voor dat je niet met je emoties gaat handelen. Kijk daarnaast naar een goed samengestelde portefeuille. Dat betekent dat je niet alleen op één paard moet wedden, maar dat je juist moet spreiden. Het is het meest verstandig om je geld te spreiden over meerdere cryptomunten en zelfs over enkele aandelen of andere investeringen. Op die manier investeer je veilig, omdat je nooit alles kwijt bent wanneer het een keertje minder goed gaat op één onderdeel. Houd tot slot de Bitcoin koers en/of andere koersen in de gaten zodat je goed weet wat er gebeurt op de cryptomarkt. Wie weet kun je daar nog op anticiperen om zo nog meer te verdienen met crypto.

Avatar foto
Je leest een commerciële bijdrage. Ook een bijdrage op onze website? Vraag naar onze aantrekkelijke tarieven via promotie@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):