Ingezonden mededeling: Welke soorten staande lampen zijn er?

Bij het kiezen van een vloerlamp zijn er tal van opties en keuzes, maar het doel is altijd om de vloerlamp te vinden die past bij jouw ruimte en behoeften. Deze gids leidt je door de beste soorten vloerlampen voor het vinden van een staande lamp die je ruimte echt laat schitteren. Door dit artikel goed door te nemen, zul je dus weten uit welke verschillende typen je kunt kiezen tijdens je zoektocht naar de perfecte vloerlamp in deze webshop. Ook zul je hierdoor leren dat de diverse staande lampen allemaal hun eigen toepassingen en doeleinden hebben, daarover hieronder meer. 

Leesvloerlampen 

Een leesvloerlamp geeft een gericht licht dat gericht is op een bepaald gebied of richting. Deze lampen kunnen een bureau of leeshoek opvrolijken en tegelijkertijd de verlichting bieden die nodig is om werkopdrachten of informeel lezen te voltooien. Merk op dat een leesvloerlamp zijn licht direct onder de lamp zal richten. Het kan dus nodig zijn om extra verlichting in de kamer te hebben bij de aankoop van een leeslamp voor je ruimte. Hiervoor kun je gebruik maken van een andere staande lamp, maar ook kan het slim zijn om de vloerlamp te combineren met een plafondlamp of bijvoorbeeld inbouwspotjes. Dit zal het grootste gedeelte van de ruimte verlichten, waartoe een leesvloerlamp dus over het algemeen niet in staat is.

Sfeervolle staande lampen

Sfeervolle vloerlampen zijn de meest voorkomende staande lampen en ze zijn ontworpen om licht te geven aan een algemene ruimte zonder dat je je zorgen hoeft te maken over richting of focus. De lamp met bijbehorende lampenkap laat het licht door de ruimte diffunderen en zorgt voor indirecte verlichting. Deze vloerlampen komen het beste tot hun recht in woonkamers of zithoeken en staan ​​vaak in een hoek of achterin een kamer. Vergeleken met de eerder genoemde staande lampen die speciaal bedoeld zijn in een leeshoek, geven deze sfeervolle vloerlampen een stuk meer licht af. Dit zorgt er dan ook voor dat een groter gedeelte van de kamer verlicht wordt met behulp van dit type lampen.

Boogvloerlampen

Een boogvloerlamp is een variatie op een sfeervolle staande lamp die kan worden gedraaid en aangepast voor gericht licht. Terwijl de steel van de boogvloerlamp in een verticale positie gefixeerd blijft, zijn de kap en het licht op een verstelbare arm geplaatst. Het licht kan vervolgens worden aangepast om omgevingslicht te blijven leveren, maar ook direct boven een nabijgelegen gebied rusten. Zo kan het dus ook als leeslamp gebruikt worden. Hoewel deze staande lampen een zeer veelzijdige arm hebben om de verlichting aan te passen, zullen sommige ontwerpers vinden dat de meervoudig scharnierende arm minder traditioneel is dan andere stukken in een kamer. Het uiterlijk van een boogvloerlamp is dus misschien niet geschikt voor alle woonstijlen, maar het kan wel zeker handig zijn om zo’n staande lamp te gebruiken in je woonkamer bijvoorbeeld.

Torchiere staande lampen

Een Torchiere vloerlamp, wat ook wel een Uplight staande lamp genoemd wordt, is een vloerlamp met een lampenkap die naar boven toe breder wordt of waarvan de kap aan de bovenzijde breder is dan aan de onderkant. Door dit omgekeerde ontwerp kan het licht flair toevoegen aan een ruimte en een accent aan de kamer geven. Deze lampen werken het beste in een kamer met een lichtgekleurd plafond en weinig of geen concurrerende staande lampen of andere lampen. Het lichteffect werkt het beste als het ontwerp van de kamer het mogelijk maakt om de fakkellampen in paren of aangrenzende hoeken te plaatsen. Dit komt natuurlijk doordat zo’n vloerlamp eigenlijk alleen het plafond verlicht, wat een mooi effect kan hebben op de look van je huis.

Avatar foto
Je leest een commerciële bijdrage. Ook een bijdrage op onze website? Vraag naar onze aantrekkelijke tarieven via promotie@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):