Iedereen kan meedoen in cultuurhuis De Kolk

LUTJEWINKEL – Cultuurhuis de Kolk in Lutjewinkel hanteert het principe, ‘iedereen kan meedoen’, al sinds de oprichting. Om dit vorm te geven hebben ze dagelijks, door de week, de inloopochtend.

Iedereen is welkom, er wordt een vrijwillige bijdrage voor de koffie of thee gevraagd middels een oude collectebus waar men wel of niet iets in kan stoppen. Bezoekers kunnen binnenlopen om samen iets te doen of gewoon voor de gezelligheid. Er wordt geen huur gevraagd voor deze ochtenden, dit om het zo laagdrempelig mogelijk houden.

In de loop der tijd hebben deze ochtenden hun eigen karakter gekregen. Op maandagochtend is de kookgroep ontstaan, de bezoekers maken dan samen een gerechtje en eten het op. Dinsdagmorgen is er de nazit van de wandelclub. Op woensdag heeft Wonen Plus Welzijn de matchgroep in De Kolk. Donderdagsochtends is de groep uitgegroeid tot een creagroep, de bezoekers zijn dan lekker creatief bezig. En vrijdagochtend is het gewoon gezellig koffiedrinken.

De bezoekers zijn veelal alleenstaande ouderen uit Lutjewinkel en omgeving, maar ze zien ook nieuwe Nederlanders aanschuiven. Bij De Kolk hebben ze geen zicht op de financiële situatie van de bezoekers, maar het is wel duidelijk dat een aantal mensen het niet breed heeft. 

Cultuurhuis de Kolk ondervindt momenteel, net als iedereen, dat het leven flink duurder is geworden. Met name de stookkosten zijn omhoog geschoten. Er is met succes een beroep gedaan op het Iedereen kan meedoen-fonds van de Hollands Kroonse Uitdaging. 

Afgelopen mei kon de stichting dit verdelen. Het geld hiervoor komt van het Microsoft Datacenter in Middenmeer. Twaalf organisaties met mooie plannen waar iedereen aan mee kan doen hebben hiervan kunnen profiteren. De Kolk is daar één van en kan dankzij deze bijdrage iedereen gratis welkom heten tijdens de inloopochtenden.

Avatar foto
Bas Burlage was tot en met augustus 2022 actief op de redactie van Noordkop Centraal.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):