Hoogheemraadschap start onderzoek afvalwater
REGIO – Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat de komende maanden afvalwater controleren dat door bollenbedrijven wordt geloosd.
Veel bollengewassen worden behandeld met gewasbeschermingsmiddelen. De bollensector moet voorkomen dat deze middelen in het oppervlaktewater terechtkomen.
“Goede toepassing van deze middelen vermindert de kans dat deze in het oppervlaktewater terecht komen en de waterkwaliteit verstoren”, meldt het Hoogheemraadschap.
Meer informatie over de regels en de controles is te vinden op Open teelt – Helpdesk water.
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal
Bij ons in de wijk (gemeente Schagen) zie ik heel regelmatig auto’s gewassen worden. Het zeep water loopt dan zo in het hemelwaterriool. Dat water loopt dan zo in de sloot. Ook was er een bedrijf uit Schagen die stelde dat een wasmachine ook wel aangesloten kon worden op de hemelwater afvoerbuis. Beide zaken kunnen toch echt niet. Hier zou een duidelijke instructie naar bewoners en bedrijven welkom zijn.
Ook wordt er veel stof van snijden van tegels ook via het hemelwaterriool afgevoerd worden. Dat is zeker geen natuurlijk slib.
Ons hemelwater loopt altijd gewoon de sloot in. Dus het vervuilde water (en rotzooi) gaat via de hemelwaterputten. Daarin mag gewoon geen rotzooi. Alles wat daarin komt loopt dus gewoon de sloot in.
Daarnaast hebben wij hier drainagewater riolering. Ook dat water loopt de sloot in. Dus alles wat op en in de grond komt loopt uiteindelijk (misschien wel na jaren) ook de sloot in.
Ik zie dat er nog regelmatig rotzooi loopt via het hemelwaterriool en drainage water de sloot in gaat.
Het eerste water na een periode van droogte is echt dodelijk voor het leven in de sloot.
Een loodgieter gaf ook eens aan dat de wasmachine ook wel op het hemelwater riool kon worden aangesloten want dat was dan veel gemakkelijker en goedkoper voor zijn klant.
Ook het stof en water residu van de zaagmachines van tegelzetters en de tuinmannen die de betonzaag gebruiken. Die rotzooi moet gewoon niet worden weggespoeld worden omdat dit geen normaal slib is. Dat behoort gewoon niet in de sloot.
Ook de reactie van HHNK is veelzeggend:
bedankt voor je bericht. Je hebt een goed punt! Als je je auto op straat wast, spoelt het water met al het vuil (o.a. olieresten) via straatputten weg richting het riool, of het komt in de bodem terecht. Wij geven daarom als tip om je auto te wassen in een moderne autowasstraat. Daar wordt vuil opgevangen en afgevoerd. Steeds meer wasstraten hergebruiken het waswater. Hemelwaterriolering valt onder de gemeente. De gemeente gaat over de wet- en regelgeving. We werken dan ook gezamenlijk hard aan schoon water, maar kunnen het niet alleen. Fijn dat je met ons meedenkt, want samen houden we het water schoon!