Historisch gemaal dreigt gesloopt te worden

HIPPOLYTUSHOEF – Het historisch gemaal in Hippolytushoef op Wieringen dreigt gesloopt te worden om plaats te maken voor een nieuw gemaal.

Het gemaal Hippolytushoef aan de Lonjeweg stamt uit het jaar 1929 en is aan het eind van zijn technische levensduur. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is van plan een nieuw gemaal te bouwen in plaats van een renovatie. 

Het renoveren van het oude gemaal kost bijna  € 1.000.000, – voor een levensduur van 30 jaar. Een nieuw gemaal kost ruim € 1.500.000,- , maar gaat 90 jaar mee.  

De adviseur watererfgoed van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft laten weten intern niets meer te kunnen doen om het plan tegen te houden.

Er is nog een mogelijkheid om het gemaal te redden door een zienswijze in te dienen bij het Waterschap. 

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
2 antwoorden
 1. Gerard Elkhuizen
  Gerard Elkhuizen zegt:

  In mijn woonplaats Bolnes hadden we een stoomgemaal Dirk Maaskant.
  Moest plaatsmaken voor dijkverhoging in 1976
  Er staat nu een elektrisch gemaal.

 2. Jeroen Groot
  Jeroen Groot zegt:

  Oud is niet historisch. Er dreigt dus niets. Het gebouwtje staat midden in een weiland, toegankelijk via een 250m lange doodlopende weg waar geen ziel komt. Al was het een mooi gebouw, had ik er nog geen moeite mee.

Reacties zijn gesloten.