Geldzorgen voor Hospice Schagen

SCHAGEN – Hospices ondervinden problemen. Zorgverzekeraars hebben de vergoeding voor verpleging verlaagd. Hospice in Schagen werkt met verpleegkundigen van Woonzorggroep Samen. Dit betekent dat de 24-uurs dekking gewaarborgd blijft. Toch is het Hospice niet gevrijwaard van financiële zorgen.

Annemieke Eveleens, coördinator bij Hospice Schagen, meldt dat het Hospice elk jaar via acties € 50.000,- moet zien binnen te halen om alleen al de exploitatie rond te krijgen.

“In 2027 dreigt de subsidieregeling te verdwijnen. Dit geld is voor de inzet van vrijwilligers, zoals coördinatie opleiden. Het hospice en inzet vrijwilligers thuis kan niet draaien zonder vrijwilligers. Zonder hen kunnen wij geen goede hospice/ thuiszorg leveren”, aldus Eveleens.

Eveleens rept over het in 2024 gestarte project ‘Waardig sterven thuis’. Dit project heeft als doel palliatief terminale zorg thuis te geven. “Met inzet van casemanagers palliatieve zorg en inzet van getrainde vrijwilligers thuis. Dit blijkt een schot in de roos. Mensen kunnen (langer) thuis blijven wonen met de juiste zorg en begeleiding. Zonder de subsidieregeling moeten wij dit project beëindigen.”

Indien de subsidieregeling komt te vervallen, of substantieel minder gaat worden, zal het Hospice een beroep doen op de gemeente Schagen.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. Peter
    Peter zegt:

    Het is toch diep treurig, dat er voor mensen, die die hulp en zorg het hardst nodig hebben, steeds minder geld beschikbaar is. Het begon allemaal met de afbraak van de bejaardentehuizen, want mensen moesten gestimuleerd worden om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Er kwam dus meer thuiszorg. Maar ook dat werd te duur bevonden en ook daar is flink in gesneden. En als deze mensen, die vaak hun hele leven keihard hebben gewerkt, dan ongeneeslijk ziek zijn en hun laatste dagen palliatieve zorg nodig hebben, o.a. via een hospice, wordt daar ook nog even flink in gesnoeid. En dat in een rijk land als Nederland.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):