Drie offertes voor nieuwe NL onderzeeboten

DEN HELDER – De Zweeds-Nederlandse samenwerking tussen Saab en Damen, het Duitse ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) en de Franse Naval Group hebben vorige week alledrie offertes voor vervanging van de Nederlandse Walrus-onderzeeboten ingediend.

Aanbieders hadden tot 28 juli in de middag om hun voorstellen in te leveren. Uiterlijk in januari 2024 moet de beoordeling gereed zijn. In maart of april volgend jaar verwacht Defensie de voorlopige winnaar bekend te maken middels een brief waarover in de Tweede kamer kan worden gedebatteerd.

Saab-Damen
Met een gezamenlijk plan, mede gesteund door de regeringen van Zweden en het Verenigd Koninkrijk, dient Saab haar voorstel in voor de ontwikkeling van nieuwe onderzeeboten. Saab dient het plan in samen met de Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards Group. Volgens de onafhankelijke website Marineschepen.nl is een mogelijk voordeel van samenwerken met de Britse Royal Navy het kunnen toepassen van een geavanceerd sonarsysteem, dat is ontwikkeld door Thales. In het ontwerp zijn maatregelen genomen om detectie door actieve sonars te voorkomen. De werf bij de Zweedse stad Malmö is in 1840 opgericht door Frans Henrik Kockum.

Onderhoud en industrie
De Koninklijke Marine kan volgens Saab en Damen na oplevering de onderzeeboten gedurende hun gehele levensduur volledig onderhouden en moderniseren. Vier landen exploiteren momenteel onderzeeboten en onderzeeërtechnologie ontworpen door Saab Kockums; Zweden, Australië, Japan en Singapore. Met alle offertes worden ook voorstellen ingediend voor industriële samenwerking met Nederland. Deze worden apart beoordeeld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Sinds 2017 proberen veel landen in de Europese Unie en de NAVO hun defensie beter en meer gezamenlijk te organiseren.

Avatar foto
Richard de Graaf is als weekendredacteur actief voor Noordkop Centraal en Regio Noordkop.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):