De strijd van de Vogelweid (video)

SCHAGEN – Verzakte riolering, een lekkend dak, kuilen in het schoolplein, het is slechts een greep uit de problemen waar basisschool de Vogelweid uit de Waldervaart in Schagen dagelijks mee te maken heeft. De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud, maar doet al jaren geen investeringen meer vanwege de meermaals uitgestelde nieuwbouw.

Eerder deze maand werd bekend dat de plannen voor een nieuw centrum in Waldervaart voorlopig niet doorgaan (zie ook: Waldervaart Centrum terug naar de tekentafel). Omwonenden hadden met succes bezwaar aangetekend tegen hoogbouw. Voor de Vogelweid en de Wielewaal betekent dat nog minstens vier jaar wachten op nieuwbouw. Dat is balen, want het huidige gebouw is sterk verouderd en de scholen zijn afhankelijk van de gemeente voor het onderhoud.

“Leerkrachten, ouders en kinderen verdienen een schone, veilige en mooie school”, aldus Annamarie Vriezenkolk, directrice van de Vogelweid. “Het hart van de school is prachtig, maar het omhulsel laat te wensen over”, zegt Kelly de Jong van de ouderraad. “Toen mijn dochter in groep 1 zat werd al gezegd dat er een nieuwe school gebouwd zou worden. Ze zit nu in groep 7 en gaat de nieuwbouw niet meer meemaken”, vertelt Natalie Loek.

Wethouders Puck de Nijs-Visser en Simco Kruijer laten in een reactie weten de staat van de schoolaccommodatie te betreuren. “Vanwege de geplande nieuwbouw zijn geen grote investeringen gedaan. Dat betekent niet we deze gebreken accepteren”, aldus de wethouders in een schriftelijke verklaring aan Noordkop Centraal. Op zeer korte termijn wordt een plan van aanpak besproken met de schoolbesturen en aannemers om het gebouw wind- en waterdicht te maken. Ook wordt de periodieke NEN3140 keuring naar voren gehaald en de binnentuin gesnoeid. De werkzaamheden zullen naar verwachting in januari 2024 starten.

Avatar foto
Jordy is als verslaggever/redacteur actief op de redactie van Noordkop Centraal. Jordy bereiken? jordy.kuys@noordkopcentraal.nlGeef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):