Column: Zorgbedrijf in Den Helder doet ‘goede zaken’
Als je het met mensen over hun inkomen wilt hebben loop je meestal tegen een muur op. Het is een ‘modern’ taboe. Men wil er liever niet over praten, terwijl je inkomen toch heel erg belangrijk is voor je welzijn. Voor een belangrijk deel is je welzijn afhankelijk van je koopkracht. Niet alleen kun je dan kwalitatief hoge gezondheidszorg ‘kopen’, maar ook andere zaken aanschaffen die een aandeel kunnen hebben in je algehele welzijn. Denk bijvoorbeeld aan een lidmaatschap van de sportschool of een vakantie naar de zon. Met een goed inkomen is de kans dat je een jarenlang gezond leven kunt leiden zonder zorgen stukken groter dan wanneer je iedere dag bezig bent reclames van supermarkten te bestuderen om na te gaan waar je het goedkoopste je levensmiddelen kunt halen. Zo zijn er mensen die slechts een tientje per week tot hun beschikking hebben om van te leven omdat ze in de ‘schuldsanering’ zitten. Hun dagelijkse leven is niet te benijden.
De gezondheidszorg in Nederland staat op een hoog peil. Mensen worden goed verzorgd en degenen die het kunnen betalen nog veel beter. Nog steeds verdienen particuliere zorgorganisaties bakken vol geld. Al jarenlang timmert een zorgbedrijf in Den Helder aan de weg en haalt ‘goede’ resultaten. Qua bedrijfsvoering gaat het uitstekend en wordt er ieder jaar winst gemaakt. In 2018 beurde de eigenaresse/directrice een ‘beheervergoeding’ van 120.000 euro plus een dividenduitkering van 50.000 euro. Samen een bedrag van 170.000 euro. Dat is een percentage van bijna 8% van de omzet, dus van alle zorggelden die er bij dat bedrijf binnen kwamen. Vorig jaar was het een bijzonder goed jaar voor deze eigenaresse/directrice. De beheervergoeding plus winstuitkering beliepen een bedrag van 505.000 euro. Dat is maar liefst 23% van de inkomsten van het bedrijf. De directrice hoeft gelukkig niet uit te zoeken waar ze de goedkoopste boodschappen kan halen.Â
De vraag is of zulke hoge inkomens in de gezondheidszorg maatschappelijk verantwoord zijn. Hoe is het mogelijk dat er zulke hoge winsten worden gemaakt? Inmiddels gaan er stemmen op om de inrichting van ‘onze’ gezondheidszorg zodanig te wijzigen dat zorgcowboys, of in dit geval -cowgirl, minder voet aan de grond kunnen krijgen. Het argument dat men vaak gebruikt dat bedrijven winst móéten maken om te blijven voortbestaan is natuurlijk steekhoudend, maar er dient wel paal en perk gesteld te worden aan wat er van ons belastinggeld in de zakken van eigenaren/bestuurders van zorgbedrijven terechtkomt…
Kees Zwaan
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via redactie@noordkopcentraal.nl
- Volg ons ook via Facebook, Threads, Instagram of TikTok. Word abonnee van ons Youtube-kanaal
- Volg het laatste nieuws altijd via noordkopcentraal.nl
- Luister via FM of online naar onze radiozender
- Kijk via Ziggo, KPN of online naar ons TV kanaal