Column: Wooncompagnie komt met omstreden huurverhoging

Woningstichting Anna Paulowna is niet van plan de huur te verhogen per 1 juli. Een goed besluit want je kan als sociale verhuurder niet uitleggen aan je huurders, die de grootste moeite hebben om rond te komen, dat ze meer moeten betalen voor hun sociale huurhuis. Maar Wooncompagnie denkt het wel te kunnen uitleggen en verhoogt de huur per 1 juli.

Vorig jaar bemoeide de regering zich met de huurprijzen en werden de huren in het hele land niet verhoogd. Nu is dit niet het geval, maar de omstandigheden zijn dit jaar nog slechter geworden. Wooncompagnie heeft de regering niet nodig om zelf tot de conclusie te komen dat de huren niet omhoog kunnen. Toch verhoogt Wooncompagnie de huur wel met 2,1%. Voor veel huurder betekent een extra maandlast van gauw 10 tot 15 euro. Dit is natuurlijk verwerpelijk omdat, zoals gezegd, de kosten van levensonderhoud enorm zijn gestegen. Meer dan in 2021. Toen zei Wooncompagnie begrip te hebben voor het bevriezen van de huur. Waarom nu niet?

Woningstichting Anna Paulowna (AP) vindt het ongepast  om nu, bovenop de andere prijsstijgingen, ook nog de huurprijzen per 1 juli aanstaande te verhogen. De redenering die AP volgt is dat  de huur voor vele huishoudens een grote hap is uit het huishoudbudget. Ze zegt verder: “Daarnaast is er ook nogal wat aan de hand in de wereld, waar we allemaal de gevolgen van moeten dragen. De kosten van levensonderhoud stijgen het laatste halfjaar razendsnel. Energieprijzen, boodschappen; alles is duurder geworden en de verwachting is niet dat dit van korte duur is.” Dit doet AP besluiten de huurders een bericht te sturen dat de huur per 1 juli niet omhoog gaat.

Wooncompagnie verhoogt de huurprijs niet voor alle woningen. Woningen met een energielabel E t/m G worden door Wooncompagnie niet extra belast met een huurverhoging, omdat naar eigen zeggen de corporatie rekening wil houden met de torenhoge gasprijzen. Een redenering die goed te volgen is, maar niet gaat gelden voor de overige woningen die met gas worden gestookt. Dit zijn woningen die beter zijn geïsoleerd en de energielasten wat minder hoog zijn, maar doordat de energieprijzen zo enorm zijn gestegen, ervaren ook zij financiële problemen.

Op haar website valt te lezen dat Wooncompagnie de huurders niet tegemoet zal komen in de stijgende energiekosten. Haar huurders moeten maar hoop putten uit de verwachting dat het kabinet iets zal regelen door bijvoorbeeld de belasting op gas te verlagen. Dit laatste klopt wel, zo krijgen mensen met een laag inkomen een energietoeslag van 800 euro, maar die toeslag is niet structureel, en de btw-verlaging op gas en elektriciteit is ook tijdelijk, maar dit is niet genoeg. Wooncompagnie geeft niet thuis, terwijl ze ook de verantwoordelijkheid moet nemen om nù haar huurders te ontzien.

Wooncompagnie kiest niet voor een inkomensafhankelijke huurprijs, terwijl het inkomen wel bepalend is voor het huren van een sociale huurwoning. Bij de inkomensafhankelijke huurverhoging mag de huur voor huurders met een hoger inkomen meer stijgen dan voor huurders die minder verdienen. Deze logische richtlijn wordt door Wooncompagnie echter niet nageleefd. Zo worden arme huurders niet geholpen.

De tijden zijn veranderd door de oorlog in Oekraïne. De kosten van levensonderhoud zijn zo gestegen dat er geen cent meer bovenop kan. Een sociale verhuurder als Wooncompagnie moet dit toch snappen.

Eugeen Hoekstra

 

 


Publicatiedatum: 22 april 2022
Categorie: Column
Aantal views: 743
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
1 antwoord
  1. ik
    ik zegt:

    ook woonzorg groep samen verhoogd de huur maximaal 2,3 % geweldig voor mensen met aow en/of klein pensioen

Reacties zijn gesloten.