Column: Gaat Schagen de bietenbrug op?

Wethouder Financiën Joke Kruit komt met rode cijfers aanzetten en wil in gesprek met de raad over voorstellen die de ‘gaten’ in haar begroting moeten dichten. Dit kan niet anders betekenen dan dat het bezuinigingsspook tevoorschijn wordt gehaald. Of is haar begroting een schijnbeweging? Valt reuze mee, zal ze deze week zeggen. 

Vijf of zes jaar geleden bezuinigde Schagen miljoenen euro’s, geld dat werd weggehaald bij heel veel stichtingen verenigingen die goed werk doen voor de inwoners van Schagen. Kaalslag werd het genoemd.

Noem het jongeren- en ouderenwerk, de sport en maatschappelijke zorg, niemand bleef gespaard. En bijna niets van de bezuinigingen is teruggedraaid. Alleen bij sport is de laatste bezuinigingstermijn geschrapt. Conclusie is dat voor bezuinigingen die doorgevoerd zijn geen weg terug geldt. Geen spijt.

Geen woorden als ‘dat hebben we verkeerd gedaan.’ En nu lijkt de situatie zich te herhalen. Wethouder Joke Kruit (Financiën) is met een begroting naar buiten gekomen met flinke rode cijfers voor volgend jaar en de jaren daarna.  Gaan we weer de bietenbrug op?

Aanvankelijk berekende de wethouder een voordelig saldo van 1,6 miljoen euro voor volgend jaar en een positief saldo voor de jaren erna, maar een paar maanden verder zijn deze mooie cijfers omgedraaid in rode cijfers.

Zo verwacht ze voor ditzelfde jaar een nadelig saldo van 2,1 miljoen euro. Een duikeling van 3,7 miljoen euro. Menigeen zal zijn wenkbrauwen fronsen als hij dit leest. Hoe kan dit in vredesnaam? Ook voor de jaren hierna gebeurt hetzelfde. Een ongekende shift van cijfers.

Ze schrijft dat dit beeld vergelijkbaar is met het plaatje in meerdere gemeenten. De oorzaak van deze tekorten wordt volgens haar grotendeels veroorzaakt door de overdracht van taken van het Rijk naar de gemeenten met een stuk minder geld erbij. Ze doelt op de tekorten bij de jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. Ze zegt er bij dat er een lobby via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gaande is richting het kabinet om gemeenten te hulp te schieten met meer geld.

Volgend jaar zijn er raadsverkiezingen en dan is het niet leuk voor de politieke partijen om te verkondigen dat er bezuinigd moet worden en er geen geld is voor leuke dingen om kiezers naar de stembus te paaien.

De begroting voor 2022 is de laatste van deze coalitieperiode. Kruit wil daarom terughoudend zijn om met nieuwe plannen te komen en moet de begroting beschouwd worden als een zogeheten basisbegroting. Een begroting waar je alle kanten mee op kunt. Bijvoorbeeld om niet te bezuinigen, maar om de belastingen en heffingen te verhogen. Wat gaat het worden?

Op 27 oktober komt de wethouder met een raadsvoorstel waarin wordt ingegaan op verschillende facetten, waaronder de stijgende zorgkosten. Toch zal de soep niet zo heet gegeten worden als hij wordt opgediend, zoals nu blijkt. Vorige maand kwam het Ministerie van Binnenlandse Zaken met goed nieuws naar buiten: de gemeenten ontvangen meer geld dan aanvankelijk was berekend.

Oorzaak is dat het Rijk meer geld heeft uitgegeven dan gedacht. Zo’n plus wordt doorvertaald naar de gemeenten. Ook Schagen zal hiervan profiteren. Het is alleen de vraag of die plus voldoende is om bezuinigingen te voorkomen.

Eugeen Hoekstra


Publicatiedatum: 26 oktober 2021
Categorie: Column
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: