Bomenareaal in Schagen uitgebreid

SCHAGEN – In 2023 is het bomenareaal in de gemeente Schagen met 127 bomen groter geworden.

Er zijn vorig jaar geen bomen verplant. 215 stuks zijn geplant wegens vervanging, bijvoorbeeld van geplante bomen die niet aansloegen. De genoemde 127 bomen zijn van het project ‘Schagen groeit door’. De ambitie is om 300.000 bomen en struiken te planten voor 2040.

De meest aangeplante boomsoort is de iep. De iep is nog steeds de meest aangeplante boomsoort omdat deze het best bestand is tegen de zeewind in de open polders. Toch plant de gemeente ook meer verschillende boomsoorten door elkaar.

Er zijn vorig jaar in circa 250 bomen gekapt, dit is vergelijkbaar met andere jaren. Tijdens de zomerstorm Poly zijn circa 30 bomen gesneuveld. Circa 100 van de gekapte bomen zijn  voornamelijk bomen die getroffen waren door de iepenziekte en essen die het loodje legden door de kastanjebloedingsziekte.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):