Boeren moeten voorzichtiger zijn met vlotbruggen

SCHAGEN – Landbouworganisaties LTO Noord en Cumela roepen boeren en loonwerkers op hun landbouwcombinaties vaker te wegen voor zij over de vlotbruggen in de gemeente Schagen rijden.

Uit een proef blijkt dat er geregeld te zwaar verkeer over de vlotbruggen in ‘t Zand, Sint Maartensvlotbrug en Burgervlotbrug rijden.

De landbouworganisaties voerden de afgelopen tijd gesprekken over de drijvende, beweegbare bruggen over het Noordhollandsch Kanaal met vertegenwoordigers van WaakSaam. Deze organisatie beheert in opdracht van provincie Noord-Holland onder meer bruggen, vaarwegen en wegen in de Kop van Noord-Holland.

De organisaties zien drie zwakke punten waar boeren geen rekening mee houden. Het eerste is het maximaal gewicht. Landbouwvoertuigen zijn vaak te zwaar beladen voor de bruggen. Ook de maximale breedte is een punt van aandacht en ten slotte het rijgedrag op de brug. Remmen en optrekken van landbouwvoertuigen zijn een zware last voor de vlotbruggen.

Wanneer een brug defect is duurt het vaak maanden voor hij weer in gebruik genomen kan worden. Het verkeer dient dan een lange omweg te maken. Boeren die in overtreding zijn lopen het risico een hoge boete te krijgen.

Vanaf volgend jaar moeten landbouwvoertuigen van een kenteken voorzien zijn. De organisaties verwachten dat boeren daardoor meer boetes zullen krijgen maar de overtredingen uiteindelijk ook zullen afnemen.

(Foto: LTO Noord)

Avatar foto
Bas Burlage was tot en met augustus 2022 actief op de redactie van Noordkop Centraal.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
2 antwoorden
  1. Jan de blokker
    Jan de blokker zegt:

    Eindelijk een kenteken op die trekkers. Het zijn vaak gevaren op de weg! Ook vaak aan het bellen die voorbijrijdende boeren. Grijp ze!

Reacties zijn gesloten.