Autodiefstal Schagen beperkt

SCHAGEN – Met de autosleutel in de hand aankomen bij een lege parkeerplaats: in Hollands Kroon zijn in 2022 en 2023 opmerkelijk meer autodiefstallen geregistreerd dan in Schagen en Den Helder.

Een geruststelling: het gemiddelde in de Kop van Noord-Holland is gelukkig een stuk lager dan in de rest van de provincie. Texel komt er het beste vanaf: zowel in de eerste 4 maanden van 2022 als 2023 werden hier welgeteld nul voertuigen als gestolen opgegeven.

Kwart autodiefstallen in Noord-Holland
Uit cijfers blijkt dat 1 op de 4 autodiefstallen plaatsvindt in Noord-Holland. De eerste 4 maanden van 2023 waren al bijna 700 Noord-Hollanders de dupe van een autodiefstal. Dit komt neer op bijna een kwart van alle autodiefstallen in heel Nederland. Ruim de helft van de diefstallen binnen de provincie vond plaats in Amsterdam, maar ook de Noordkopgemeenten blijken mikpunt van de criminelen. Het onderzoek van Independer is uitgevoerd op basis van data van de politie en het centraal bureau voor de statistiek (CBS).

Bijverzekeren
Alleen in Zuid-Holland (793) werden vooralsnog meer motorvoertuigen gestolen in 2023. Van alle incidenten die in Noord-Holland werden gemeld tijdens de eerste vier maanden van het jaar, vonden er 415 plaats in Amsterdam. “Je bent voor de diefstal van een auto alleen verzekerd als je WA plus of Allrisk bent verzekerd. Met alleen een WA verzekering val je dan dus buiten de boot. Denk daar dus goed over na als je een autoverzekering afsluit. Als je een vergelijking doet, kijk dan goed wat een WA plus meer kost dan een WA verzekering. Maak dan een goede afweging”, aldus expert autoverzekeringen Menno Dijcks.

Cijfers Noordkop relatief gunstig
In Noord-Holland werden in de eerste 4 maanden van 2023 gemiddeld 5 auto’s gestolen per 10.000 huishoudens. De kans op een diefstal is hiermee een stuk groter dan het landelijk gemiddelde (3,7). Texel, Schagen, Den Helder en Hollands kroon steken hier dus relatief gunstig bij af.

Zo staan – ten opzichte van het aantal huishoudens – motorvoertuigen het minst veilig geparkeerd in Wijdemeren. De kans dat je auto gestolen wordt is hier 2,5 keer zo groot als elders in Noord-Holland.
Bekijk de cijfers van alle gemeenten op de onderzoekspagina: Independer.nl/autoverzekering/info/diefstal/onderzoek/autodiefstal-2023

Toyota populair

Opvallend is dat niet alle auto’s even populair zijn in het dievengilde. Vorig jaar was de populairste auto om te stelen, een Toyota. Maar liefst 1 op de 6 gestolen auto’s was van dit Japanse automerk. “Vooral de 83% stijging bij de diefstal van Toyota’s valt mij enorm op. Toch is het verzekeren van Toyota’s nog niet duurder geworden, maar dat kan natuurlijk wel gaan komen als deze trend doorzet”, geeft auto-expert Menno Dijcks van Independer aan.

Avatar foto
Richard de Graaf is als weekendredacteur actief voor Noordkop Centraal en Regio Noordkop.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):