Akkerbouwer vreest oprukkende datacentra

HOLLANDS KROON  – Akkerbouwers Sander en Marjan Roskam in Middenmeer zien het huidige uitbreidingsplan voor een datacentrum totaal niet zitten, meldt het vakblad Agraaf. Ze voerden het woord bij de Raad van State die hun bezwaren behandelde.

Niet alleen het nieuwe datacentrum van Microsoft komt vlakbij hun boerderij aan de Cultuurweg te liggen. Roskam vreest heel veel milieu- en wateroverlast.

“Er komt een zwaar industrieterrein naast onze boerderij, waar ontzettend veel lawaai vanaf komt, zeker als ze de trafostations aan de noordkant van het terrein bouwen”.

De Roskams hebben 50 hectare vruchtbare akkergrond langs de A7 liggen, precies in een 135 hectare grote strook die nu al als zoekgebied voor verdere uitbreidingen is aangewezen. Het recente uitbreidingsplan van de gemeente Hollands Kroon houdt net op bij de grens van hun akkers.

De Raad van State ging na een korte schorsing niet verder in op de bezwaren van Roskam, omdat de gemeente Hollands Kroon eerst een verkeers- en kruispuntconflict met de provincie Noord-Holland moet oplossen. 

Daarvoor krijgt de gemeente tot november van dit jaar de tijd. Daarna zal er een nieuwe rechtszitting komen waarbij de hoogste bestuursrechter Roskams bezwaren ten volle gaat behandelen. Daarna volgt pas de einduitspraak.

Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.Reageer op dit artikel
1 antwoord
  1. Gerda
    Gerda zegt:

    In de Randstad willen ze deze dingen niet, als je toegeeft krijg je nog meer dingen die ze daar niet willen. Van datacentrums tot gevangenissen en je weet wel.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie: