20 sociale huurwoningen naar statushouders

SCHAGEN – Van de 310 sociale huurwoningen die in 2022 in Schagen vrijkwamen, gingen er ongeveer twintig naar statushouders. Dat is 6 procent van alle vrijgekomen sociale huurwoningen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksbureau ABF.

Eind 2022 (recentere cijfers zijn niet beschikbaar) werden ongeveer 225 corporatiewoningen. vrijwel uitsluitend sociale huurwoningen, bewoond door mensen van wie de asielaanvraag is goedgekeurd. Dit komt neer op 5 procent van alle woningen in handen van woningcorporaties.

De twintig sociale huurwoningen die in 2022 naar statushouders gingen, zijn er minder dan in recordjaar 2021. Toen kregen ongeveer dertig statushouders een sociale huurwoning.

Ondertussen verblijft nog altijd een groot aantal statushouders in asielzoekerscentra, waardoor de hele opvangketen vastloopt.

Wil je niets missen uit Schagen en de regio?
Avatar foto
Eugeen Hoekstra is vrijwilliger op de redactie van Noordkop Centraal, met de specialisaties politiek en zorg. Eugeen schrijft ook geregeld columns en ondervraagt politici in het TV programma De Bank.



Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
8 antwoorden
  1. Sjaak
    Sjaak zegt:

    Waar hebben we het over? Slechts 6% ging naar statushouders, dus 94% van de vrij gekomen sociale huurwoningen ging naar andere woningzoekenden: jongeren, gezinnen, gescheiden mensen, ouderen. Het probleem is niet wie er iets krijgt, maar dat er veel te weinig woningen zijn voor iedereen.

    Beantwoorden
    • Frits
      Frits zegt:

      Waar hebben we het over? Na 5 jaar zijn het minimaal 100 woningen, een dorp.
      U zegt het zelf al, er zijn te weinig woningen. In de Waldervaart wordt pas over 5 jaar gebouwd.
      Bovendien zijn dit voornamelijk woningen tot 650 euro ( i.v.m. passend toewijzen). Als je meer te besteden hebt dan heb je er geen last van. Als je alleen mag reageren op woningen tot de eerste huurgrens dan moet je nog langer wachten dan nu al het geval is.
      De cijfers geven een vertekend beeld.

      Beantwoorden
  2. saffier
    saffier zegt:

    met het begrip statushouder zijn ze de zittende regering van toen een grove fout begaan..hun vooruitziende blik was vertroebeld door het idee dat we dit wel aan konden…maar nu zitten jongeren thuis, mensen die een gezin willen stichten moeten wachten of aanvaarden het risico met het kopen van een veel te duur huis..mensen hebben geen plek na hun scheiding en dat zijn allemaal mensen die hier werken, belasting betalen en het mogelijk maken dat dit kan.

    Beantwoorden
  3. Frits
    Frits zegt:

    Slechts 9% van de Nederlanders wil dit voorrangsbeleid. Lees het pas verschenen rapport van het SCP over migratie.
    Kijk naar het aanbod. In de stad Schagen staat nu niets te huur. Slechts een duurdere huurwoning wordt er aangeboden in Petten.

    Beantwoorden
  4. Andre
    Andre zegt:

    Asielzoekers,zijn vrijwillig hier naar toe gereisd en hebben veel veilige situaties genegeerd om naar Nederland te gaan, vanwege de gunstige omstandigheden alhier.
    Alleen een ingerichte woning ontbreekt nog.
    Jammer voor al die jonge Nederlands geborene,dat ze hier terwereld kwamen,laat die maar stikken.

    Beantwoorden
  5. Dirk
    Dirk zegt:

    Ondertussen verblijft nog altijd een groot aantal statushouders in asielzoekerscentra, waardoor de hele opvangketen vastloopt.

    Wat is de waarde van deze berichtgeving. Normale huisvesting van onze kinderen loopt al jaren vast. Help die liever en laat de statushouders lekker zitten waar ze zitten. Misschien vertrekken ze dan alsnog naar een plek waar ze wel krijgen waarvoor ze gekomen zijn.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):