180 uur taakstraf na mishandeling conducteur

SCHAGEN – De twee mannen die op 13 september 2023 op het station van Schagen een conducteur hebben geschopt, geslagen en gestoken met een schroevendraaier, hebben een taakstraf gekregen van 180 uur en een celstraf van 93 dagen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar dinsdag besloten.

In de praktijk hoeven de 23-jarige man uit Anna Paulowna en de 21-jarige man uit Heiloo niet terug de cel in, tenzij ze opnieuw een strafbaar feit plegen. De conducteur van de NS werd door de twee mannen aangevallen omdat hij hun vervoersbewijs wilde controleren. De mannen probeerden hem te ontlopen, tot ze aan waren gekomen op het station van Schagen. Daar werd het slachtoffer geschopt, geslagen, gebeten en gestoken met een schroevendraaier.

De sanctie van de Alkmaarse rechtbank ligt lager dan het Openbaar Ministerie (OM) had gevorderd. De officier had namelijk een celstraf van 6 maanden geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechters gingen daar niet in mee omdat de twee mannen nog jong zijn en er doorgaans niet zulke forse celstraffen worden opgelegd voor openlijke geweldsdelicten.

Vorige week stelde de PVV-fractie nog Kamervragen aan minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid over de strafeis van de twee mannen. Zie ook: Kamervragen over steekincident in Schagen

Avatar foto
Van onze rechtbankverslaggevers.Geef hier jouw reactie (check eerst onze huisregels):
11 antwoorden
 1. Jayden
  Jayden zegt:

  Tja de omvolking mag niet worden belemmerd.
  Deze arme stakkers zijn getraumatiseerd en hebben het hier in Nederland niet makkelijk.
  Vreselijk als je iedere dag gediscrimineerd wordt.

  Aai over de bol en foei !
  Als een autochtoon dit doet krijgt hij 8 jaar.

  • Sietse
   Sietse zegt:

   Beste Jayden, ook ik vind het een te lage straf. Maar om nou van die rare termen als omvolking te gebruiken vind ik erg stuitend. Voor iemand die in NL is geboren en alle toegang tot onderwijs heeft gehad is het wel een hele opmerkelijke reactie die u geeft.

   • Ingrid
    Ingrid zegt:

    Omvolking, dus geen ümvolkung, gebeurd al en is geen extreem rechts fantasie dingetje, zoals de linkse medemens ons wil laten geloven, doe gewoon uw ogen open en kijk naar de realiteit.
    Onze steden zijn in de afgelopen jaren behoorlijk veranderd, beste Sietse, echt waar, en er gaan heel veel mensen emigreren, weg uit Nederland, omdat ze het meer dan ZAT zijn en dat geldt ook voor bedrijven trouwens.

    • Harry
     Harry zegt:

     ‘heel veel mensen gaan emigreren’

     In 2023 emigreerde 1% van de NL bevolking.
     50% van de emigreerders keert terug.

     Ja. Echt HEEL VEEL!

     Van mij mag de immigratieknop een flink stuk worden dichtgedraaid. En overtreders (maakt niet uit waar de wieg stond) harden aanpakken.
     Maar ga toch weg met je omvolkings-prietpraat. Omvolking suggereert een actieve handeling. Dus iemand is bewust bezig NL om te volken. Dat is wat je zegt. Je trapt in complotpraatjes van ON-/FvD-trollen.

     Nog iets te klagen over het WEF?

     Fijne dag!

 2. Peter
  Peter zegt:

  Absurd deze lage straf, weet niet wat deze rechter bezield om tot deze strafmaat te komen voor zo’n ernstige misdaad.

 3. Marijke
  Marijke zegt:

  Oh ze zijn nog jong dus dan mag je iemand verrot schoppen en steken met een schroevendraaier. Wat voor kut rechtsysteem hebben wij hier. Dit tuig moet een enkeltje eigen land krijgen

  • Ingrid
   Ingrid zegt:

   Over 2 weken vanaf vandaag is er een bijeenkomst in Event Centre Rijswijk, daar kunnen de heren mooi heen nu, zal vast weer heel gezellig worden en burgemeester Jan van Zanen – en zijn incompetente driehoek – zal het wel weer gruwelijk uit de hand laten lopen als de Eritreese gemeenschap van zich laat horen, misschien voor u een gelegenheid om ook uw stem te laten horen ter plaatse? Alvast veel plezier gewenst, mvg. I

 4. P. Bakker
  P. Bakker zegt:

  Typisch Nederlandse straffen het zijn lachertjes, geef ze maar enkeltje terug naar hun land moeten ze daar proberen.

 5. Opa Nol
  Opa Nol zegt:

  Schandalig lage straf.
  Dit was poging tot moord !

  Ongeloofelijk waardeloos land voor slachtoffers.

Reacties zijn gesloten.